Snart är det sommarlov och tid för frihet och långa ljusa kvällar. För många ungdomar är det en efterlängtad period med tid för roliga aktiviteter och häng med kompisar. Samtidigt kan sommaren också innebära utmaningar, både för dig som vårdnadshavare och för din ungdom.
Här samlar vi information och tips om stöd till dig som är vårdnadshavare i Lund. Du hittar bland annat information om trender hos unga kopplat till vitt snus, lustgas och spel om pengar, samt information om kommunens föräldrastöd och olika vägar till hjälp för psykisk ohälsa. Vi tipsar även om roliga gratisaktiviteter för barn och unga i Lund i sommar.
Tillsammans hjälps vi åt att förebygga risker och skapa en så fin sommar som möjligt för våra unga!
Alla ungdomar använder inte alkohol eller andra droger, men för många är sommaren en tid då man provar det för första gången.
Som vårdnadshavare har du en viktig roll – kanske viktigare än du tror. Din inställning, dina regler och förväntningar har stor påverkan. Att prata om alkohol och droger kan kännas svårt, men att våga ta samtalet gör skillnad. Försök hitta ett bra tillfälle att prata med din ungdom och visa att du bryr dig.
För stöd, tips och information inför samtalet:
Stöd och tips för vuxna (fullkoll.se)
Om du känner oro för din ungdoms användning av alkohol eller droger finns hjälp att få. Du kan alltid kontakta socialtjänstens mottagningsenhet eller Maria Skåne Mellersta. Se kontaktuppgifter längre ner.
Här är tre trender som kan vara extra bra att ha koll på som vårdnadshavare.
Vitt snus har blivit alltmer populärt, särskilt bland unga tjejer. Det marknadsförs ofta som ett tobaksfritt alternativ, men innehåller trots detta nikotin som utvinns ur tobaksplantan.
Läs mer om tobak och nikotin och om hur du kan prata med ditt barn om detta här.
Vitt snus (Hjärt- och lungfonden)
Lustgas har varit ett populärt berusningsmedel bland unga de senaste åren. Användning av lustgas riskerar att ge skador både på kort och lång sikt. Regeringen har godkänt en ny lag som ska motverka användningen av lustgas som berusningsmedel och bland annat göra det olagligt att sälja lustgas till minderåriga. Lagen träder i kraft 1 juli 2025.
Läs mer om lustgas och dess risker här:
Andelen killar på gymnasiet med ett riskabelt spelande har ökat de senaste åren. En kritisk punkt kan vara 18-årsdagen då målgruppen blir utsatt för stora reklaminsatser.
Läs mer om spel om pengar bland unga här:
Spelproblem bland unga (spelprevention.se)
Sunburn är sommarens stora ungdomssatsning där vi bygger upp ett stort ungdomsområde mitt i Stadsparken, anordnar en massa spännande utflykter och har pop up-verksamhet runt om i kommunen.
Veckoscheman och annan viktig information kommer läggas ut på Instagramkanalen ung.sunburn och i viss mån även på Sunburns sida på lund.se.
Precis som tidigare år erbjuder kommunen, i samarbete med föreningslivet, även kostnadsfria aktiviteter under hela sommarlovet inom ramen för Lov i Lund. Aktiviteterna finns på olika platser runt om i kommunen och alla barn och unga är välkomna att delta.
Vi ser ett stort behov av att vuxna finns ute på olika tider under sommaren. Kommunens fältgrupp kommer därför att vara i tjänst hela sommaren och röra sig i hela Lunds kommun. Vi vet att vuxennärvaro ofta har en positiv effekt, så ta gärna en kvällspromenad i ditt närområde när du har möjlighet.
Även i år får kommunen förstärkning av föreningar runt om i Lund som nattvandrar. Förutom fältgruppen och nattvandrarna kommer även kommunens väktare och polisen att vara extra synliga ute under sommaren.
På Klostergården, i Södra Sandby, Dalby, Genarp och Veberöd finns ideella nattvandrargrupper som är ute på kvällar och nätter för att skapa trygghet – både för ungdomar och vuxna. Grupperna välkomnar alltid nya engagerade vuxna. Är du intresserad av att vara med och göra skillnad där du bor? Hör av dig till någon av grupperna.
Södra Sandby: sodrasandby@nattvandring.nu
Dalby: dalby@nattvandring.nu
Veberöd: veberod@nattvandring.nu
Genarp: genarp@nattvandring.nu
Klostergården: klostergarden@nattvandring.nu
I höst startar nya grupper i föräldrastödsprogrammet ABC Tonår för dig som tonårsförälder. Kursen syftar till att stärka relationen mellan föräldrar och tonåringar, och främja barnets positiva utveckling.
Alla kursdatum är inte satta än, men håll utkik och läs mer om utbildningen:
Är du orolig för ditt barn eller behöver stöd, hjälp eller rådgivning kan du vända dig till socialtjänstens mottagningsenhet.
Telefon: 046-359 70 10
Vid akuta sociala problem utanför kontorstid eller under helgen, kontakta sociala jouren.
Telefon: 046-12 12 99
Övrig tid: Ring 112 och begär socialförvaltningens beredskap.
Även under sommaren kan föräldraskapet sättas på prov. Med hjälp av vägledningssamtal kan du med barn i åldern 0-17 år få hjälp att se nya vägar. Du erbjuds individuella samtal fem gånger à 1–2 timmar. Vägledningssamtal är kostnadsfritt och erbjuds föräldrar i Lunds kommun. Socionomerna du möter har tystnadsplikt.
För mer information och kontakt:
Maria Skåne Mellersta är till för unga under 25 år som har problem med alkohol eller andra droger. Även anhöriga kan få råd och stöd.
För mer information och kontakt:
BUP online är en webbtjänst för barn och ungas psykiska hälsa. De erbjuder råd och självhjälp till unga för att de ska må bättre, samt information och råd till vuxna om hur de kan hjälpa till.
För mer information och kontakt:
Unga vuxna är en mottagning för unga mellan 16 och 29 år. Mottagningen är till för den som har börjat må dåligt, kanske inte vet varför, men som behöver stöd eller hjälp.
För mer information och kontakt:
Fältgruppen jobbar för barn och unga mellan 12 och 18 år. Gruppen är närvarande där barn och ungdomar finns: på gator och torg, skolan, nätet, fritidsgården och andra ungdomsarenor.
Hör gärna av dig om du önskar kontakt eller, som vårdnadshavare, vill tipsa om något.
Telefon: 046-359 52 12
E-post: faltgruppen@lund.se
Instagram: faltgruppenlund
Uppdaterad: