Varje år väljer vi ut ett par platser runt om i kommunen för våra klassiska solrosfält. Här kan du som Lundabo plocka en vacker blombukett. I år har vi valt ut fem platser med en blandning av solrosor, bovete, honungsört och blomsterblandningar.
I år har vi sått in fält på olika platser i Lund och Södra Sandby. Blomning sker lite olika tider beroende på sådd och väder. Blomsterblandningarna kan börja blomma redan i slutet av juni om vädret är bra medan solrosorna tittar upp mot slutet av juli.
Våra blomsterfält finns på Brunnshög, Klostergården, Stor Råby och i Södra Sandby. Kartorna visar områden med kommunal mark där vi har våra blomsterfält.
Tänk på att även bönder och andra markägare sår in solrosor och mångfaldsblandningar på sin mark. Det är därför bra om du vet vilka fält som tillhör Lunds kommun.
På tre platser i Brunnshög har vi sått blomsterblandningar med inslag av honungsört, klöver och bovete.
I år har vi tre blomsterfält runt Nobelparken i Brunnshög.
På ett fält mellan ESS och väg E22 har vi sått solrosor med inslag av honungsört och bovete.
Längs väg E22, intill ESS, har vi sått solrosor.
På ett fält öster om Källbybadet har vi sått solrosor med inslag av honungsört och bovete.
Vid Källbybadet finns ett fält med solrosor, bovete och honungsört.
På ett fält intill Gnejsparken längs Sydöstra vägen har vi sått solrosor med inslag av honungsört och bovete.
Längs Sydöstra vägen i Stora Råby har vi sått solrosor.
Norr om våtmarkerna har vi sått fält med både solrosor och blomsterblandning. Lägre växande blomsterfält finns närmst industritomterna. Solrosor är sådda närmare våtmarken.
I Södra Sandby våtmarks norra del har vi sått både blomsterblandning och solrosor.
Runt om i kommunen äger vi mark som väntar på att utvecklas. Med tiden kan det bli bostäder, skolor eller kanske en park. Under tiden vill vi använda marken till något bra.
Våra blomsterfält är inte bara vacker utfyllnad. De bidrar även med mat till våra bin och insekter, så kallade pollinatörer, och gynnar på sätt den biologiska mångfalden. På fälten sår vi blomsterblandningar med inslag av bland annat honungsört, klöver och bovete och blomsterblandningar med solrosor, honungsört och bovete .
Solrosorna har lite senare blomningstid medan honungsört och bovete blommar tidigare och kan då ge mat till pollinatörerna under en längre tid. Det finns en uppsjö av olika sorters solrosor men vi har valt en blandning för att få en lång blomningstid. Honungsörten är också en markförbättrande växt som ökar kvävemängden i jorden.
Pollinerande insekter och stadsängar i Lund
Vissa år blir det precis som vi vill, fält fyllda med vackra blommor. Andra år blir fälten inte riktigt som vi önskar. Det skiljer sig inte bara från år till år, platserna kommer också med olika förutsättningar. Vädret har stor betydelse för hur fröna gror. En torr vår och sommar kan ge en mindre blomning. Blomningen på fälten påverkas även av jordmån och fukt, men också av att fåglarna kan ha hittat fälten direkt efter sådd.
Uppdaterad: