Lund har kommit långt med att minska utsläppen, men arbetet med att anpassa staden till ett förändrat klimat behöver få en tydligare riktning och uppföljning för att kunna ge större effekt. Det konstaterar Lunds kommuns klimatpolitiska råd, som i dag presenterade sin årliga rapport och granskning av kommunens klimatarbete för kommunstyrelsen.
I årets rapport fokuserar Lunds klimatpolitiska råd på klimatanpassning, det vill säga förmågan att möta effekterna av ett förändrat klimat. Rådet betonar att klimatförändringarna redan är här och påverkar Lund genom fler tillfällen med skyfall och värmeböljor och med ökad risk för problem med framkomlighet i trafiken, större belastning för äldrevården och störningar i energiförsörjningen.
– Klimatpolitiska rådets arbete är mycket viktigt i vår resa för att nå klimatneutralitet 2030. Rådet är också positivt till kommunens insatser för minskad klimatpåverkan. I årets rapport fokuserar rådet särskilt på behovet att stärka arbetet med klimatanpassning. Det är ett viktigt arbete där det redan görs stora insatser av kommunen och utifrån rådets analyser och rekommendationer kommer vi nu att kunna stärka det arbetet ytterligare, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.
Rådet har särskilt tittat på hur kommunen kan arbeta med naturbaserade lösningar som träd i stadsmiljöer och läplanteringar på jordbruksmark. De har gett förslag på hur energisystemet kan bli mer motståndskraftigt, genom bland annat lokalt producerad energi som delas mellan fastigheter. Rådet har också fördjupat sig i hur kommunen arbetar med klimatanpassning och hur den kan integreras i kommunens verksamheter.
Kommunen har ett stort ansvar för klimatanpassning, både att skydda sina egna fastigheter och att skydda invånarnas liv och hälsa. Samtidigt har kommunen begränsade möjligheter att i stort påverka klimatet och klimatanpassningen.
– Kommunen arbetar aktivt med olika åtgärder för klimatanpassning, men vi ser att arbetet behöver utvecklas, samordnas och få en tydligare strategisk riktning och uppföljning för att få större effekt. Genom sina breda kontaktytor har kommunen stora möjligheter att samverka och tillsammans med invånare och andra aktörer i samhället möta framtidens utmaningar, säger Misse Wester, ordförande i Lunds klimatpolitiska råd och professor i riskhantering vid Lunds universitet.
Totalt innehåller rapporten 15 rekommendationer inom följande tre områden.
Läs mer om Lunds klimatpolitiska råd
Uppdaterad: