Delårsrapport per den 30 april visar ett lägre underskott än väntat. En av förklaringarna är ett bättre resultat i nämnderna än budgeterat. Framför allt inom vård och omsorg där äldre inte nyttjar äldreomsorg i samma utsträckning som förväntat.
Nämnderna prognostiserar ett sammantaget resultat som är 41 miljoner kronor bättre än budget. Vård- och omsorgsnämnden står för den största positiva avvikelsen.
- Behovet av vård och omsorg har inte ökat i den omfattning som budgeterats för, vilket är en delförklaring till VoOs överskott. Förklaringen är troligen att vi har en friskare befolkning och att vi arbetar förebyggande, men vi behöver fortsätta följa utvecklingen noga, berättar Alexandra Emanuelsson, kvalitetsstrateg.
Senaste befolkningsprognosen pekar på fortsatt befolkningsökning för Lund, framför allt inom gruppen äldre. Däremot sjunker barnafödandet vilket fortsätter att påverka förskole- och grundskoleverksamheten. Det ställer krav på anpassning av både organisation och lokaler.
Efter årets fyra första månader uppgår kommunens resultat till ett underskott om 119 miljoner kronor, vilket är 28 miljoner kronor bättre än budget. Kommunens helårsresultat prognostiseras till ett överskott om 212 miljoner kronor, vilket är 87 miljoner kronor bättre än budget.
Resultatet förklaras också av ökade exploateringsintäkter och högre intäkter från skatter och statsbidrag i kombination med lägre pensionskostnader än budgeterat.
Lågkonjunkturen fortsätter att påverka arbetsmarknaden som är fortsatt försvagad. Det märks bland annat i svårigheten för kommunen att sänka antalet hushåll med behov av försörjningsstöd.
Trots detta syns en gradvis återhämning i ekonomin i kommun-Sverige i stort. SKR konstaterar att kommunernas resultat förbättras något under 2025 efter flera år med försvagad ekonomi. Endast 18 kommuner väntas redovisa ett resultat på noll eller lägre, jämfört med 104 kommuner föregående år. Den förbättrade utvecklingen förklaras bland annat av minskade pensionskostnader, låg prisökning och en stärkt skatteunderlagstillväxt.
Kommunsektorn har samtidigt stora investeringsbehov inom upprustning beredskap/cybersäkerhet, klimatanpassningar, infrastruktur med mera. Kommunens investeringsutgifter för 2025 prognostiseras till 1 056 miljoner kronor, vilket är 39 miljoner kronor lägre än budget.
Bedömningen av måluppfyllelse av kommunfullmäktiges mål summeras till att tre mål bedöms i hög grad kunna uppfyllas vid mandatperiodens slut. Målet om klimatneutralitet 2030 bedöms bli delvis uppfyllt.
Läget på arbetsmarknaden påverkar personalomsättningen i hög grad. Från januari till april minskade personalomsättningen från 3,5 procent till 3,0 procent för motsvarande period 2024.
Under samma period ökade sjukfrånvaron från 7,0 % (2024) till 7,7 % 2025. En förklaring är en besvärlig influensaperiod under februari och mars.
Delårsrapporten har behandlats i kommunstyrelsen och går nu vidare till kommunfullmäktige.
Uppdaterad: