Länk till startsidan

EU-intresserade studenter i Lund mötte tidigare EU-kommissionär Cecilia Malmström

Den 8 maj stod Europa Direkt Lund värd för en föreläsning med den före detta EU-kommissionären Cecilia Malmström som var inbjuden av utbildningsprogrammet EU Academy.

En kvinna står framför ett tjugotal personer och pratar.

Cecilia Malmström har bland annat varit EU-kommissionär för inrikesfrågor (2010–2014) samt för handelsfrågor (2014–2019). Hon arbetar numera med handelsfrågor för den ansedda tankesmedjan Peterson Insitute i Washington D.C.
Föreläsningen fokuserade på EU:s roll i den globala handeln där Malmström delade med sig av sina erfarenheter och sin kunskap kring frihandel och EU:s roll i en värld av förändrade globala förutsättningar.
På föreläsningen deltog ca 30 nyfikna studenterna, som fick lyssna på ett föredrag som tog upp allt från nya frihandelsavtal med Nya Zealand till Kinas dumpning av elbilar på den europeiska marknaden.

Trump i fokus

Huvudfrågan för dagen blev emellertid Donald Trumps tullar mot omvärlden och vad det innebär för världshandeln. Trots att USA har pausat merparten av sina tullar i 90 dagar kvarstår beslutet om 10 % tilläggstullar mot omvärlden. För EU:s del har USA utöver detta infört tullar på stål och aluminium på 25 %. För Kina har tullsatserna svängt dramatiskt och rört sig upp till nivåer på 130 %.
Efter seminariet fick Europa Direkt Lund möjligheten att fråga Malmström närmare hur hon ser på den amerikanska tullsituationen.
– Det är väldigt olyckligt och ytterst få ekonomer utanför Trump-kretsen håller med om att det är en bra strategi, menar Malmström.
Hon tillägger att instabiliteten av de plötsliga tullbeskeden som kommit från Trump de senaste månaderna stryper ekonomin i längden och skapar kaos på börsen, vilket i värsta fall kan dra in USA i en ekonomisk recession.
Som tidigare EU-kommissionär för handelsfrågor är hon en av dem som har förstahandserfarenhet av att hantera Trump-administrationens tullar. Under hennes period som EU-kommissionär tvingades EU pausa sina förhandlingar om ett frihandelsavtal med USA för att i stället hantera riktade tullar på stål- och aluminiumexport.
– Han [Donald Trump] menar, och har alltid menat, att det finns orättvisor i världen och att andra länder behandlar USA illa för att de säljer mer varor än de köper. Vad man behöver förstå är att USA:s handelsbalans beror på konsumtionsmönster, valutastyrka, skatter och en rad andra saker.

EU behöver markera tydligt

Enligt Malmström var det inte oväntat att Trump återigen skulle införa tullsatser på amerikanska importvaror. Skillnaden är enligt henne att Trump denna gång har en aggressivare strategi och omger sig med folk som han uppfattar som mer lojala och därför inte räds att bryta mot olika handelsregler.
På frågan hur EU bör förhålla sig till de amerikanska tullarna menar Malmström att EU behöver markera tydligt och inte vara för återhållsamma. Hon tar upp Kanada som ett exempel på ett land slog tillbaka hårt för att signalera att tullarna var oacceptabla och illegala. Samtidigt uppmanar hon till lugn och att man behöver se hur situationen utvecklar sig.
– Om situationen skulle eskalera måste EU slå tillbaka med mottullar på amerikanska varor, olika former av riktade inskränkningar, man kan till och med gå så långt att utesluta amerikanska företag från att bedriva handel inom EU:s inre marknad.
När vi frågar henne vilka de ekonomiska konsekvenserna skulle kunna bli av dagens tullar och på sikt ett höjt tulläge så är svaret dystert.
– Det leder troligtvis till högre arbetslöshet och lägre tillväxt. Särskilt ett frihandelsberoende land som Sverige drabbas extra hårt av det. Även tullar mot Kina får konsekvenser eftersom handeln idag är så pass sammanlänkad.
Hon vill ändå försöka avsluta med någon form av hoppfullhet och menar på att situationen också är en möjlighet för EU att gå samman och genomföra en del av de reformer man pratat om under en lång tid. Hon pekar på EU:s ambitiösa agenda och det arbete som idag bedrivs inom konkurrenskraft, innovation och grön omställning.
– Externa kriser brukar föra EU samman och fördjupa integrationen och jag hoppas att EU kan orka med den här svåra situationen och ta de nödvändiga krafttag som behövs för framtiden.

"Hon visste vad hon pratade om"

Fyra personer står på rad, tre unga män och en kvinna.

Efter intervjun frågade vi några av EU Academy´s studenter vad de tyckte om Malmströms föreläsning.
– Det jag tyckte var mest intressant var hennes erfarenheter inom området, hon visste vad hon pratade om, säger Sarah som är medlem av EU Academy.
Filippo, en annan medlem instämmer.
– Jag tror att många människor underskattar vikten av handel i världspolitiken och hur mycket beslut om tullar och handel faktiskt påverkar våra dagliga liv.
Szymon Szacht, medordförande på EU Academy, menar att event som dessa är viktiga för att stärka kunskapen bland akademins medlemmar och ge dem chansen att få en inblick i olika EU-institutioner samt ställa specifika frågor.
– Ett av våra viktigaste mål i EU Academy är att erbjuda våra medlemmar potentiella karriärvägar till EU. Idag ser vi tyvärr en underrepresentation av svenska representanter i Bryssel. Förhoppningsvis kan vi på lång sikt ändra på detta.
Isac Larsson, medordförande, instämmer.
– Vi har endast bedrivit EU Academy sedan 2023 och något som är viktigt för oss för att kunna fortsätta växa som organisation är att kunna attrahera intressanta och relevanta talare.


Stort tack till Cecilia Malmström och EU Academy för intervjuerna!

EU Academy

EU Academy i Lund är ett oberoende ideell akademiskt program som startade 2023 med fokus på att öka ungas kunskap om EU och inspirera till karriärer inom EU:s institutioner.
Vem som helst med intresse för EU-frågor kan söka till programmet som håller på i tre månader varje termin.
GPRG EU Academy

Uppdaterad:

Dela sidan: