Länk till startsidan

ESS testar sitt varningssystem den 2 juni

Måndagen den 2 juni klockan 15.00 ska forskningsanläggningen ESS för första gången testa sitt områdeslarm över en del av Brunnshög i nordöstra Lund. Det sker samtidigt som det nationella varningssystemet Viktigt meddelande till allmänheten, VMA, testas.

Karta över beredskapszonen från ESS. En rödmarkerad linje visar att den går 700 meter runt ESS eller cirka 400 meter utanför ESS område.

Den rödmarkerade sträckningen visar var beredskapszonen runt ESS i nordöstra Lund går.

ESS områdeslarm består av fem sekunders tut-ljud, följt av sju sekunders tystnad. Signalen kommer att upprepas under två minuter. Planen är att signalen minst ska höras över den beredskapszon på ca 700 meter som omger ESS anläggning. Exakt hur långt över beredskapszonen signalen uppfattas kommer utvisas av testet.

Områdeslarmet ska testas flera gånger innan ESS tas i drift 2027-2028. Det är inte förrän forskningsanläggningen är i drift som radioaktivitet (joniserande strålning) uppstår som en biprodukt i begränsad skala. Utrymmen med strålning och radioaktiva ämnen är dock avskärmade med absorberande material. De är också utrustade med säkerhetssystem som förhindrar spridning.

I skarpt läge gäller områdeslarmet bara inom beredskapszonen

Vid en olycka på ESS kan radioaktiva utsläpp ske, och det kan innebära att människor inom ESS beredskapszon exponeras för en stråldos. Om områdeslarmet ljuder, uppmanas alla som befinner sig inom beredskapszonen på 700 meter, varav ca 400 meter sträcker sig utanför ESS eget område, att gå in och stanna inomhus. Man ska också stänga dörrar, fönster och ventilation, samt lyssna på Sveriges Radio eller informera sig via krisinformation.se

– Stråldosen det skulle kunna röra sig om för allmänheten motsvarar ungefär en avancerad röntgenundersökning, en så kallad CT-scanning. Det förringar förstås inte ett larm. ESS behöver ha ett områdeslarm, precis som andra anläggningar med viss farlig verksamhet, säger Therese Geber-Bergstrand, strålskyddsexpert inom beredskap och krishantering vid ESS.

ESS samarbetar med Lunds kommun, Räddningstjänsten Syd och andra aktörer i trygghets- och säkerhetsfrågor som har med anläggningen att göra. Inför kommande tester, och nästa fas av provdrift, kommer boende och verksamheter i närområdet att få ytterligare information om vad larmet innebär och hur man ska agera vid en eventuell olycka.

FAKTA ESS

  • European Spallation Source (ESS) är en flervetenskaplig neutronforskningsanläggning under uppförande i nordöstra Lund, med tillhörande data- och mjukvarucenter beläget vid Danmarks tekniska universitet utanför Köpenhamn. ESS samägs av 13 europeiska länder.
  • ESS kommer att öppna vägen för framtida forskningsgenombrott inom energi, material, medicin, miljövetenskap och transport. Anläggningen planeras att tas i full drift år 2027-2028.
  • Under år 2025 testas acceleratorn, och i början av år 2026 testas även inledande neutronproduktion.

Uppdaterad:

Dela sidan: