Om ett par veckor är de färdiga, den första gruppen elever som läst den nya kombinationsutbildningen till lokalvårdare på Komvux i Lund. Utbildningen kombinerar yrkesstudier med svenska som andraspråk. Flera av eleverna har redan fått jobb.
– Behovet av lokalvårdare är stort och genom att analysera arbetsmarknaden såg vi ett tydligt glapp i utbildningsutbudet. Det saknades en väg in för personer som inte har svenska som modersmål, berättar Veronica Lutas, biträdande rektor.
Lösningen blev en kombinationsutbildning där elever får möjlighet att både lära sig yrket och språket. Första klassen med 14 elever startade i januari och flera av dem har redan jobb att gå till efter avslutad utbildning i juni.
Utbildningen erbjuds genom ett samarbete med tolv kommuner i sydvästra Skåne. Det betyder att även den som inte bor i Lund kan söka.
En stor del av utbildningen består av praktik, vilket sker i samarbete med barn- och skolförvaltningen, serviceförvaltningen i Lunds kommun och LKF. Varje elev får en handledare som stöttar under praktikperioden och som samtidigt fungerar som länk till skolan.
– Vi är jätteglada för vårt fina samarbete med serviceförvaltningen, barn- och skolförvaltningen och LKF, säger Veronica Lutas.
– Just den här utbildningen ligger mig extra varmt om hjärtat, säger Kristina Illic Pesut, skötselchef på LKF, Lunds kommunala fastighetsbolag. För många år sedan lärde jag mig själv svenska här på Komvux. Vi på LKF vill bidra till samhället genom att erbjuda praktikplatser för eleverna för att hjälpa dem närmare arbetsmarknaden.
LKF förvaltar cirka 10 700 bostäder – ett arbete som kräver kunniga lokalvårdare för att skapa trygga, rena miljöer.
Niat har sin praktik på serviceförvaltningen där hon har skött kontorsstädning, men också få hjälpa till med att servera mat. Under ett par års tid har Niat jobbat som personlig assistent, men hon har som mål att få jobba inom restaurangbranschen, något som hon har erfarenhet av från sitt hemland.
– Helst skulle jag vilja jobba på ett äldreboende med att servera mat och hjälpa de äldre.
Amir gör sin praktik hos LKF. Han har mångårig erfarenhet som svetsare och städare, och hans mål är tydligt:
– Jag vill kunna försörja mig själv och få en egen lägenhet. När utbildningen är klar ska jag fira med att börja jobba.
Amaal har haft sin praktik på Vikingskolan och ha nu blivit erbjuden ett vikariat som lokalvårdare på sin praktikplats. Hon är mycket entusiastisk:
– Jag älskar att städa! Visste du att vi viker mikrodukar åtta gånger och använder färgkoder på mikrodukar och moppar för att undvika smittspridning?
För att bli antagen till utbildningen krävs minst sfikurs C eller D. Även med dessa krav kan det vara en utmaning att hitta rätt språklig nivå i undervisningen.
– Det finns inget färdigt utbildningsmaterial, berättar Elena Badika, som är sfi-lärare. Vi samarbetar tätt mellan språklärare och yrkeslärare för att hitta rätt nivå och ge eleverna en bra utbildning och det stöd de behöver.
Varje vecka hålls genomgångar och uppföljningar med eleverna för att följa upp och se till att alla följer med i undervisningen.
– Det här är en väldigt meningsfull utbildning, både för den som går den och för samhället i stort. För många kan det kännas extra motiverande att få lära sig svenska samtidigt som de utbildar sig inom ett specifikt yrke. Det blir konkret och känns mer viktig för vardagen. Jag tror också att den här typen av kombinationsutbildningar kan hjälpa människor att snabbare ta sig in på arbetsmarknaden, säger My Lilja, ordförande i utbildningsnämnden.
Under ett lektionsbesök brister en elev ut i glädjetårar – hon och hennes vän har just fått veta att de fått varsitt sexmånaders vikariat. En stark påminnelse om att utbildningen gör skillnad.
Läs mer om kombinationsutbildning lokalvårdare
Uppdaterad: