I höstas startades det gränsöverskridande projektet Cross-border Talent Bridge med stöd från EU-programmet Interreg-Öresund-Kattegatt-Skagerrak. Under tre år ska danska och svenska aktörer tillsammans arbeta för att främja kompetensförsörjningen inom Life science och Tech i Greater Copenhagen-regionen. Målet är att både attrahera och behålla internationella talanger med rätt kompetens.
På båda sidor om Öresund råder det kompetensbrist inom Life science och Tech. Samtidigt är det svårt för företag att rekrytera internationella talanger med rätt kompetens, särskilt för små och medelstora företag med begränsade resurser för arbete med kompetensförsörjning. Med bakgrund i detta har projektet Cross-border Talent Bridge startat för att främja kompetensförsörjningen inom dessa sektorer för såväl de företag som letar efter kompetens som de internationella talanger som söker anställning inom Life science och Tech.
Utöver Lunds kommun som är projektägare består samarbetet på den svenska sidan av Ideon Science Park, Medicon Village och OpenTech. På den danska sidan är Copenhagen Capacity co-lead, det vill säga koordinerande part för de danska aktörerna i projektet, vilka är Köpenhamns kommun och Medicon Valley Alliance. Att arbeta med kompetensförsörjning är något som samtliga aktörer har erfarenhet av sedan tidigare. Exempelvis har Lunds kommun lång erfarenhet av det genom International Citizen Hub Lund som funnits sedan 2015.
– Det här initiativet handlar just om hur man kan kraftsamla, hur man kan jobba tillsammans och berätta om Greater Copenhagen som en gränsfri karrirärdestination. Så vi vill göra det tillsammans för det blir ju riktigt svårt att göra det bara från Lund eller bara från Köpenhamn, berättar Viktoria Nilsson, projektledare i Lunds kommun.
Blandningen av både offentliga och privata aktörer från båda sidor om gränsen gör att samarbetet blir dynamiskt och man får en större bredd av kompetenser. Projektet drar även nytta av flertalet aktörer runt partnerskapet, bland annat flera universitet på både den danska och svenska sidan.
Genom aktiviteter såsom karriärdagar där både företag och internationella talanger med rätt kompetens möts och matchas skapas förhoppningsvis en bas för en framtida anställning. Mottagandet av projektet hos målgrupperna har varit bra och hittills under de dryga sex månader som projektet varit i gång har 861 unika deltagare och 38 företag deltagit i de olika aktiviteterna.
Ambitionen är att projektets arbete ska leva vidare även efter det formella slutdatumet i augusti 2027. Målet är att erfarenheter från projektet ska resultera i en gemensam samarbetsmodell, som tydliggör hur samarbetet mellan aktörerna fungerar i praktiken. Det ska även tas fram en talangstrategi för hur man attraherar och behåller internationella talanger, något som kommer att spridas vidare för andra att ta del av. Ett annat spår i projektet rör policypåverkan, det vill säga att synliggöra och undanröja de administrativa och juridiska utmaningar och hinder som finns för att internationella talanger att leva och arbeta över gränsen. Därmed lägger projektet en stark grund för ett långsiktigt och hållbart samarbete kring internationell talangattraktion och en mer sammanhållen och gränsfri arbetsmarknad i Greater Copenhagen-regionen.
Intervju med Viktoria Nilsson genomfördes 12 mars 2025.
Bidragsgivare: Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak.
Finansiering: 5 248 810 EUR, varav 3 149 282 EUR finansieras av Interreg Öresund-Kattegatt-Skagerrak.
Projektägare: Lunds kommun.
Partners: Lunds kommun (lead), Copenhagen Capacity (co-lead), Ideon Science Park, Medicon Village, OpenTech, Köpenhamns kommun och Medicon Valley Alliance. Därtill har ett flertal universitet och andra aktörer uttryckt stöd och kommer vara följare i projektet.
Varaktighet: september 2024 till augusti 2027.
Webbplats: Cross-border Talent Bridge
Uppdaterad: