Årets mätning av narkotika och doping i kommunens avloppsvatten är klar. De droger som är vanligast är cannabis, amfetamin och kokain. Av dessa visar både cannabis och amfetamin en nedåtgående trend över tid, medan kokain har ökat över tid.
För att få en fördjupad förståelse för hur narkotika- och dopinganvändningen ser ut har forskningsinstitutet RISE fått i uppdrag att ta fram en analys baserat på resultatet.
Lunds kommun har sedan våren 2020 regelbundet genomfört prover i avloppsvattnet. Mätningarna görs för att analysera vilka narkotikapreparat som kan spåras i vattnet. Sedan 2024 omfattas även dopingpreparat av mätningen.
– Vi ser mindre ökningar respektive minskningar av de olika drogerna, men inga stora svängningar. Det är glädjande att Lund står sig rimligt bra i jämförelse med andra städer i samma storlek. Nu kommer vi dyka ner i resultaten på lite mer detaljnivå och försöka fånga de utmaningar som finns kopplade till de droger som ökat över tid som kokain, ketamin och metamfetamin, säger Emma Eriksson Olsson, ANDTS-samordnare i Lunds kommun.
För att få en fördjupad förståelse av resultatet har forskningsinstitutet RISE, som gör analysen, fått i uppdrag att ta fram en rapport som visar trenderna över tid och jämföra Lunds resultat med andra kommuner 2020-2024. Som jämförelse har två anonyma kommuner med liknande befolkningsmängd använts. Resultatet kommer att detaljstuderas.
Den återkommande mätningen är en av flera aktiviteter i Lunds kommuns arbete med att följa utvecklingen och bemöta problematiken kring narkotika. Ett omfattande förebyggande arbete bedrivs inom kommunen, med insatser på flera nivåer för att minska användningen av narkotika- och dopingpreparat. Arbetet följer en handlingsplan och kommunen driver flera nätverk kopplade till ANDTS-frågor och i samverkan med bland annat polismyndigheten.
Uppdaterad: