Länk till startsidan

Hur förhindrar vi att unga drabbas av ätstörningar? bEAT – ett samarbete mellan skolan och barnpsykiatrin

Allt fler barn och unga drabbas av ätstörningar. För att vända utvecklingen startade Bup Lund och Elevhälsan i Lund projektet Beating Eating Disorder (bEAT). Genom att tidigt identifiera riskfaktorer och ge rätt stöd till skolpersonal och vårdnadshavare hoppas de kunna hjälpa fler barn och ungdomar i tid.

Kvinna i orange blus sitter och ler mot kameran.

‑ Jag träffade en överläkare inom Bup, och hon berättade att deras patienter är både mycket yngre och sjukare än tidigare. Det här känner vi igen från skolan. Vi bestämde att vi måste göra något. Det var så projektet bEAT började, berättar Veronika Demmer Selstam, strateg på enheten för medicinskt ledningsansvar i Lunds kommun.

Tillsammans med Sarah Edvardsson, kurator på BUP Första linjen och projektledare för bEAT, började de identifiera vilka miljöer barn och ungdomar befinner sig i och vilka vuxna de har omkring sig – hemmet, skolan och föreningslivet. Målet är att hitta dessa barn och ungdomar innan de blir alltför sjuka. Ju längre sjukdomen utvecklas, desto större är risken att drabbas av anorexi som är en väldigt allvarlig sjukdom.

‑ Om man får tag i dem tidigt så är prognosen god. Att drabbas av en ätstörning innebär mycket lidande, framför allt för den drabbade men också för familjen, säger Veronika.

Behovet finns både i grundskolan och på gymnasiet

Arbetet har resulterat i ett informationspaket för lärare, skolsköterskor, skolläkare, idrottsledare och vårdnadshavare. De ger vägledning vid varningssignaler, som att kontakta skolsköterskan, samt råd för klassrummet och skolrestaurangen. Skolsköterskan har en central roll i arbetet. Responsen från rektorerna har varit mycket positiv. Behovet finns både i grundskolan och på gymnasiet.

‑ Skolsköterskan gör bedömningen om man behöver kontakta vårdnadshavare. Då har vi tagit fram ett färdigt informationsblad som kan skickas ut. Om det gäller en enskild elev, ska lärarna prata med vårdnadshavaren, som i sin tur rekommenderas kontaktar skolsköterskan eller En väg in till barnpsykiatrin, säger Veronika.

Informationspaketet kommer att skickas ut under veckan. Det finns en förväntan att fler kommer att höra av sig till barnpsykiatrin, därför finns extra stöd insatt.

‑ Vi har en utvärderingsplan där vi kvartalsvis intervjuar Lunds olika Bup-mottagningar om söktrycket, vilka som söker hjälp och i vilket skick de är. Vi frågar också mottagare av informationsbladet om deras upplevelse, säger Veronika.

PIL (paraplyorganisationen för idrottsföreningar i Lund) och Riksföreningen mot ätstörningar Frisk & Fri är delaktiga i projektet.

Uppdaterad:

Dela sidan: