Länk till startsidan

Samverkan med socialt företag ska motverka otrygghet på Norra Fäladen

Norra Fäladen har under en tid haft en negativ utveckling vad gäller otrygghet och social oro. För att motverka utvecklingen har Lunds kommun ingått ett idéburet offentligt partnerskap (IOP) med det sociala företaget Café Fäladstorget.

Michal Wieloch och Anna Burston

Norra Fäladen är i fokus för socialtjänstens arbete med utvalda geografiska områden i kommunen. Den nya socialtjänstlagen som träder i kraft i juli 2025 ger socialtjänsten ett utökat ansvar för det brottsförebyggande arbetet.

– Genom att vi ingår detta partnerskap med Café Fäladstorget hoppas vi kunna stötta de proaktiva och goda krafterna som värnar om Norra Fäladen och skapa en trygg träffpunkt för de som bor där. Tanken är att unga kan erbjudas arbete på caféet för att undvika att de annars kan riskera att dras in i exempelvis kriminalitet. Caféet är tänkt att bli en träffpunkt i området för alla åldrar, något som de boende på Norra Fäladen jobbat länge för säger Anna Burston verksamhetschef barn, unga och familjestöd inom arbetsmarknads- och socialförvaltningen och den som ansvarar för socialtjänsten omställning till den nya socialtjänstlagen.

Viktigt engagera sig i lokalsamhället

Genom partnerskapet får Café Fäladstorget mer långsiktiga förutsättningar att bedriva sin verksamhet. Socialtjänsten och Arbetsförmedlingen kan tillsammans med verksamheten även se till att unga får det stöd till arbete eller studier som de behöver.

– Det har alltid varit viktigt för oss att vara engagerade i lokalsamhället. Detta är den typen av frågor som kräver att hela samhället engagerar sig och arbetar tillsammans, säger Michal Wieloch som är verksamhetsansvarig i föreningen.

Café Fäladstorget bildades 2024 och är en ideell förening som stödjer unga mellan 17 och 25 år att etablera sig på arbetsmarknaden och bryta destruktiva livsstilar. Verksamheten stöds också av andra aktörer som exempelvis skolan, LKF och Arbetsförmedlingen.

Idéburet offentligt partnerskap (IOP)

Idéburet offentligt partnerskap (IOP) är en form för samverkan där offentlig och idéburen sektor ingår ett partnerskap för att tillsammans lösa en begränsad och gemensamt definierad samhällsutmaning.

Läs mer om kommunens samarbete med idéburen sektor på lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan: