Klimatfrågor är viktiga för Lundaborna och en majoritet anser att det finns goda förutsättningar att leva klimatsmart i kommunen. Men många vet inte om kommunen gör tillräckligt och tycker att det finns lite möjlighet att påverka kommunens klimatarbete. Det visar en undersökning som Novus genomfört på uppdrag av Lunds kommun.
I december genomförde Novus en undersökning om kommuninvånarnas inställning till klimatfrågor. Totalt svarade 1042 personer i åldrarna 18 till 84 år, boende i hela kommunen, på en webbenkät med 15 frågor. Syftet med undersökningen är att den ska bidra till ökad kunskap om olika målgruppers beteenden i klimatfrågor och ge insikter om kommuninvånarnas behov av kommunikation.
– Undersökningen har gett oss en bra bild över hur väl invånarna känner till kommunens klimatarbete och hur deras egen klimatpåverkan ser ut. Inom kommunen kan vi bli bättre på att berätta vad vi gör, vilka framsteg som görs och öka möjligheterna för kommuninvånarna att agera klimatsmart, säger Jon Andersson, chef för miljöstrategiska enheten i Lunds kommun.
När det gäller kännedomen om kommunens klimatarbete, visar undersökningen att 49 procent känner till målsättningen att Lund ska bli klimatneutralt till år 2030. 40 procent tycker att kommunen gör tillräckligt i klimatarbetet och 63 procent anser att det finns bra förutsättningar i kommunen för att leva klimatsmart. Samtidigt anser 43 procent att de har lite möjlighet att påverka kommunens klimatarbete.
På frågan om hur invånarna tror att det gått med utsläppen av växthusgaser de senaste tio åren tror 45 procent att utsläppen minskat. Endast 5 procent tror att de minskat med mellan 25 och 50 procent, när utsläppen faktiskt närmare halverats under tidsperioden.
Det är tydlig att klimatfrågor både oroar och engagerar Lundaborna. Över 80 procent av de svarande är oroliga för vad som kommer att hända med klimatet och tycker att klimatfrågor är viktiga.
På vilket sätt tror då Lundaborna att de kommer att påverkas av ett förändrat klimat? Många tar upp hur vädret kommer att förändras med varmare somrar, mer regn, torka och extremväder med skyfall och översvämningar. Men även ekonomiska konsekvenser med ökade kostnader för el, mat och boende, påverkan på lantbruket med minskad produktion som följd och ökade matpriser, minskad biologisk mångfald samt sociala konsekvenser som hälsorisker, försämrad livskvalitet och ökad migration.
Undersökningen tar också upp frågor kring den enskildes agerande och här anser 70 procent att de själva har ett stort ansvar för att minska sin klimatpåverkan. Men vad är det då som hindrar en? Många upplever att det största hindret för att kunna leva klimatsmart är att det är för dyrt följt av bekvämlighet. Å andra sidan är de största drivkrafterna att leva klimatsmart omtanke för kommande generationer, oro för framtiden och för att förhindra katastrofer. På frågan om vad de själva kan göra mer av för att minska sin klimatpåverkan nämner många att de vill cykla mer och åka mer kollektivt, äta mindre kött och mer vegetarisk mat. Det finns även en stark önskan att minska konsumtionen genom att köpa mer begagnat och undvika onödiga inköp.
Uppdaterad: