Februari 2025
Välkommen att anmäla dig!
Nya perspektiv – fotots möjligheter – 12 mars
För dig som arbetar i förskola och skola.
Väck barn och elevers nyfikenhet genom foto!
Nu är det tid för årets andra ansökningsomgång. Vill ni genomföra något projekt som utvecklar och berikar utemiljön på er enhet så kan ni skicka in en ansökan om bidrag till Naturskolan. Information om hur det går till att ansöka finns på vår webb. Där kan ni även läsa och inspireras av projekten som genomfördes under 2024.
Barnen sågar stöttor till bärbuskarna på Lunds Montessorigrundskola.
– Att se att barnen känner att vi hör vad de önskar och att vi tillsammans kan skapa en gemensam gård som alla har något att göra på har varit fantastiskt, skriver personalen i sin rapport.
Ängslyckans förskolas Gröna skolgårdsrapport 2024
Låt dig inspireras!
Vattenlek på Ängslyckans förskola.
För fjärde året i rad bjuder vi in alla klasser och förskolegrupper i Lunds kommun att delta. Anmälan öppnar den 1 mars och tävlingen pågår till den 31 augusti.
Under hela vårterminen kommer Naturskolan jobba tillsammans med elever och pedagoger på fritidshemmet på Vikingaskolan. Fokus är att förändra gården till det bättre utifrån de sju skolgårdsmål som finns i Lunds kommun (se nedan). När eleverna fick tycka till om vad de saknade för typ av platser på sin skolgård var det många barn som utryckte önskemål om att plantera mer grönska samt bygga piletunnlar och kojor. Önskemålen är sammanställda i ordhjärtat på bilden nedan. När det var dags för första utetillfället för ett par veckor sedan fick eleverna därför klippa bitar av pil som hamlats i kommunen och sätta dem i vatten. Får pilkvistarna några rötter så de kan sättas i jorden? Testa ni med!
Policy, råd och riktlinjer för skol- och förskolegårdar i Lunds kommun
Tacka viden för glassen! Många av Lunds pedagoger vet att det är viden vi ska tacka på våren för att vi ska kunna äta glass på sommaren. Det är Gun Jacobsson vi ska tacka för att så många vet det. Gun hade sina rötter i Friluftsfrämjandet, och arbetade nästan 20 år på Naturskolan i Lund. Många pedagoger har genom åren mött henne ute i naturen berättandes historier. Vi har fått höra om vattendroppens väg, funderat över hur litet ett träd kan vara eller hur tussilagon packar sin väska på hösten för att vara redo att blomma tidigt på våren. Hon var en fantastisk berättare. Vi är många som minns, trots att det nästan har gått två decennier sedan Gun gick i pension. Flera av Guns historier lyckades vi samla i boken ”Leka och lära naturvetenskap och teknik ute”, det är vi väldigt glada för. Hennes berättelser lever vidare trots att Gun inte är med oss längre, hon saknas oss!
Gun Jacobsson.
Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.
Skicka till: naturskolan@lund.se
Uppdaterad: