De konsumtionsbaserade utsläppen ska halveras till år 2030 och högst 25 procent av resorna inom kommunens gränser ska ske med bil. Det är några av de målsättningar som blivit skarpare i aktualiseringen av Lundaeko och som är väsentliga för att Lunds kommun ska kunna nå klimatmålen till år 2030.
Under 2024 har det pågått ett arbete med en aktualisering av Program för ekologisk hållbar utveckling (Lundaeko), som nu antagits av kommunfullmäktige. Det här är den första uppdateringen under tioårsperioden fram till 2030 som Lundaeko gäller. Under aktualiseringen har delmålen setts över och vissa justeringar har gjorts.
De senaste tio åren har utsläppen av växthusgaser halverats inom Lunds kommun, men för att nå klimatmålen till år 2030 behöver tempot öka för att få ner utsläppen.
- Det har gjorts stora framsteg i klimatarbetet, men för att nå målen behöver vi kraftsamla för att minska utsläppen främst från transporter och markanvändningen. Det är många i samhället som behöver arbeta tillsammans för att vi ska nå klimatmålen, säger Jon Andersson, chef för miljöstrategiska enheten i Lunds kommun.
I ”nya” Lundaeko har fördelningen av färdmedel inom kommunområdet fått en skarpare målsättning. Här är siktet inställt mot 25 procent för bilresor, som idag ligger på 32 procent. För att kunna minska andelen bilresor, behöver därför betydligt fler ställa bilen och i stället gå eller cykla. Även målsättningen för konsumtionsbaserade utsläpp har skärpts och till år 2030 ska hushållens konsumtionsbaserade utsläpp av växthusgaser halveras.
En annan större förändring är att alla delmål som rör kommunen yt- och grundvatten har gjorts om med ett ökat fokus på vattenvård. Kommunen ska bland annat satsa mer på att skapa eller återskapa våtmarker, för att stärka skyddet mot extremväder, förbättra rekreationsmiljöer och gynna vilda växter och djur.
Kommunen ska också arbeta för att ekosystemtjänster som pollinering och vattenrening kompenseras om de förstörs vid exploatering. Vidare finns ett nytt delmål om ljusföroreningar, där utomhusbelysningen ska utformas så att den inte stör människors nattsömn eller hotar nattaktiva djur som fladdermöss och nattfjärilar.
Vårt program för ekologisk hållbar utveckling (LundaEko) för 2021–2030 ska hjälpa till att skapa ett samhälle som använder resurser på ett effektivt sätt och skyddar naturen. Programmet bygger på internationella mål som agenda 2030 och Sveriges miljömål. Det riktar sig både till kommunens egna verksamheter och till hela Lunds kommun.
Program för ekologisk hållbar utveckling Lundaeko (pdf) Pdf, 2 MB.
Uppdaterad: