Länk till startsidan

Satsning på mobila familjebehandlare ger ett tidigt stöd till föräldrar

Sedan förra året finns det två mobila föräldrarådgivare inom socialtjänsten i Lunds kommun. De samarbetar med barnavårdscentraler och kommunens öppna förskolor för att fånga upp de familjer som kan behöva stöd i föräldraskapet.

Isabell Nilsson och Sanna Axberg, mobila föräldrarådgivare

Satsningen är en del i omställningen till den nya socialtjänstlag som träder i kraft till sommaren och görs gemensamt med övriga kommuner i mellersta Skåne. Totalt är det tio mobila föräldrarådgivare som arbetar med att ge stöd till föräldrar på ett likartat sätt.

I Lunds kommun är det Sanna Axberg och Isabell Nilsson som är mobila föräldrarådgivare. De tillhör socialtjänstens enhet för tidiga insatser till familjer. De erbjuder förebyggande föräldraskapsstöd individuellt eller i grupp till föräldrar. Kontakten förmedlas oftast av personalen på BVC eller öppna förskolor som möter föräldrarna och fångar upp dem som behöver stöd.

Hembesök hos familjer

En stor del av Sannas och Isabells arbete består av hembesök. Med hembesök får föräldrar möjligheten att prata om det som tynger dem i en trygg miljö.

– Fördelen med hembesök är att möten blir av i mycket större utsträckning, särskilt för de som har mindre barn där det kan vara svårt att komma ifrån och ta sig i väg. Genom att erbjuda hembesök gör vi kommunens stöd mer lättillgängligt, inklusive för de som bor ute i byarna, berättar Sanna Axberg.

Nära samarbete med BVC

Nyckeln till framgång är att skapa ett nära samarbete med kollegorna på barnavårdscentraler (BVC) och öppna förskolorna. Veckan innan jul möttes ett 70-tal personer från socialtjänst, BVC, barnmorskemottagning (MVC) och barn- och ungdomspsykiatrin (BUP) och pratade om hur arbetet ska fungera framöver.

– I vårt jobb är samverkan centralt. Vi samverkar framför allt med barnmorskor och sjuksköterskor på BVC-mottagningarna i Lund för att kunna erbjuda ett så tidigt förebyggande föräldraskapsstöd som möjligt. Sen samverkar vi mycket med kollegor både i och utanför vår enhet, berättar Isabell Nilsson.

Sanna Axberg, mobil föräldrarådgivare

Erbjuder stöd och utbildningar

En typisk arbetsdag innefattar ofta flera hembesök. Utöver det kan en arbetsdag även bestå av möten på kommunhuset Kristallen, arbete framför datorn, medverkan på öppna förskolor, planering inför utbildningar och deltagande på föräldraträffar på BVC. Familjebehandlarna erbjuder förebyggande föräldraskapsstöd individuellt eller i grupp till föräldrar som behöver hjälp och stöd. De är bland annat gruppledare för två föräldrautbildningar med fokus på utvecklande föräldraskap, Komet och Trygghetscirkeln.

– Vi reflekterar tillsammans över sådant som kan vara svårt eller utmanande med att vara förälder. Vi erbjuder också utbildningar där vi ger föräldrar nya verktyg för att de bättre ska kunna förstå och bemöta sina barn, berättar Sanna.

Oftast har dessa familjer ingen kontakt med socialtjänsten sedan tidigare, vilket gör att alla vinner på att nå varandra tidigt. Socialtjänsten får en möjlighet att möta familjerna i ett tidigt skede och med det hjälpa dem att undvika att små problem blir stora. Samhällsekonomiskt och mänskligt ger det stora vinster.

Läs mer om föräldrautbildningar och stöd här.

Läs mer om Familjecentralen Fäladsfamiljen här.

Uppdaterad:

Dela sidan: