Att fånga upp barn och unga tidigt är ett sätt att undvika att de får problem med utanförskap, kriminalitet och normbrytande beteende. Lunds socialtjänst har nyligen startat team med uppsökande socialarbetare på Norra Fäladen för att tidigt fånga upp de barn och unga som behöver stöd.
Teamet drivs som ett tvåårigt projekt för att utforska hur socialtjänsten kan arbeta tillsammans med skola, mötesplatsen för unga och fältgruppen för att ge lundabarn ännu bättre förutsättningar till en bra start i livet. I teamet ingår tre socionomer, Sia Ek, Jonna Östensson och Ramadan Khodr som redan efter ett par månader har skapat kontakt med ett 60-tal barn och unga på Norra Fäladen.
– Vårt fokus är att vara närvarande både på mötesplatser och utomhus på Norra Fäladen. Vi är tillgängliga både dagar och kvällar för att kunna bygga relationer med ungdomarna. Då blir det lättare för oss att se om de behöver vårt stöd på något sätt, berättar Jonna Östensson.
Satsningen görs som en del i de förberedelser som pågår inom socialtjänsten för att möta kraven i den nya socialtjänstlag som träder i kraft under 2025. De uppsökande socialarbetarna samarbetar tätt med både med skolorna i området, mötesplatsen för unga och fältgruppen.
– Vårt fokus är unga mellan 12 och 20 år på Norra Fäladen. I och med att området är begränsat geografiskt så har det gått ganska fort att skapa kontakt med ungdomarna. Vi spelar spel, fotboll, hjälper till med läxorna samtidigt som vi lär känna dem, berättar Ramadan Khodr.
Teamet med uppsökande socialarbetare är alla socionomer och tillhör socialtjänsten. De jobbar efter en riskfaktormodell som innebär att man tittar på vilka risk- och skyddsfaktorer de unga har i sitt liv. Genom att bygga relationer med dem kan de även upptäcka om någon skulle bete sig annorlunda än de brukar. De kommer att starta olika aktiviteter som de unga kan delta i, bland annat en killgrupp.
– Vi vill bidra till att stärka dem och få dem att självreflektera kring vad de gillar att göra. Därför är vi väldigt flexibla med stödet vi erbjuder och anpassar det utifrån varje ungdoms behov, säger Ramadan Khodr.
Teamet arbetar för att hitta fler sätt att samarbeta med olika aktörer. De har redan etablerat samarbetet med skola, mötesplatsen för unga och fältgruppen, men har även planer på att ta kontakt med föreningslivet och kyrkan i området.
– Om vi blir oroliga för en ungdom så börjar vi ofta med att ringa föräldrarna och dela vår oro, eller också pratar vi med skolan. Ibland är vi med på skolans möten med eleven och erbjuder vårt stöd. Det kan handla om allt från sociala aktiviteter till läxhjälp, berättar Jonna Östensson.
I nuläget har teamet främst arbetat med ungdomar i högstadieålder, men på sikt hoppas de kunna nå barn och unga även på låg- och mellanstadiet. Allt för att fånga upp behov så tidigt som möjligt.
Vill du komma i kontakt med uppsökande socialarbetare på Norra Fäladen?
Uppdaterad: