Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
December 2024
Just nu håller vi på att publicera årets Gröna skolgårdsrapporter på vår webb. Alla är inte på plats ännu men efter hand blir det fler och fler rapporter som beskriver projekten från 2024. Projektrapporterna kommer att ligga ute under ett år. Läs och inspireras!
Nästa ansökningstillfälle för att söka bidrag från Gröna skolgårdar är den 1 mars 2025.
Östratornskolans skolgård.
I nyhetsbrevet som vi skickar ut i mitten av januari kommer vi att presentera vårens fortbildningar så håll utkik!
Som vanligt kan ni även beställa skräddarsydda fortbildningar till er enhet! Skicka ett mejl med er förfrågan så återkommer vi inom kort! naturskolan@lund.se
Denna aktivitet hjälper till att utveckla elevernas förståelse för sambandet mellan kompasspunkter och vinklar och bygger upp deras förmåga att beskriva, följa och registrera riktningar, rutter och resor.
Under höstterminen 2024 har några specialpedagoger och en särskild undervisningsgrupp fått handledning av Naturskolan. Samarbetet med specialpedagogerna inleddes när behovet av att utveckla skolgården i undervisning uppstod. Syftet har varit att skapa sätt att undervisa om matematik som uppmuntrar nyfikenhet och lusten hos eleverna att delta. Naturskolan har planerat och genomfört lektioner utomhus där aktiviteterna kopplar till centralt innehåll i läroplanerna. Att forma geometriska former med rep, sortera pinnar i storleksordning samt räkna och plantera lökar är aktiviteter som stått på schemat under hösten. Naturskolan har hållit i lektioner en gång i månaden och mellan gångerna har specialpedagogerna fått reflektera och utvärdera samt fundera över frågor när de själva genomför undervisningen utomhus. Att få praktiska råd samt att ha reflekterande samtal har upplevts som utvecklande av specialpedagogerna.
För lärarna i en särskild undervisningsgrupp har det inneburit att de haft lektioner utomhus med Naturskolan en gång i veckan. Det har varit olika ämnesinnehåll som ibland varit planerade av Naturskolan och ibland av ordinarie lärare. Alla lektioner har, på grund av väder och elevernas dagsform, inte blivit som det var planerat men några elever har trots det sagt att de sett fram emot fredagarna för då slipper de skolans lokaler. Lärarna har uttryckt att de förutom att få syn på nya sätt att organisera för undervisning även sett hur eleverna utomhus interagerat mer socialt med varandra än de brukar göra i klassrummet och på skolgården.
Vill ni ha handledning av oss på er skola eller förskola, hör av er! naturskolan@lund.se
Under två intensiva dagar nu i december arbetade tre av författarna till boken Leka och lära Naturvetenskap och teknik UTE med att uppdatera boken så att kopplingarna till Lgr 22 blir tydliga. Arbetet fortsätter under våren tillsammans med förlaget Outdoor Theaching så att alla ändringar blir gjorda och den fjärde reviderade upplagan av boken kan tryckas.
Boken är en del i serien Att lära in ute som innefattar metodböcker kring utomhuspedagogik i olika ämnen. De finns att beställa hos Läromedia och hos förlaget Outdoor Teaching.
Anna Ekblad och Eva Persson från Naturskolan i Lund samt Robert Lättman-Masch från Nynäshamns Naturskola arbetar med revideringen.
Vi på Naturskolan vill passa på att tacka alla medarbetare inom förskola och skola samt inom andra förvaltningar för fint samarbete under året. Det har varit många fina och lärorika möten med både personal och barn/elever i många olika sammanhang.
Anna E, Anna R, Carolina, Erik, Lina och Eva
Rekordstora snöbollar och stolta elever.
Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.
Skicka till: naturskolan@lund.se
Uppdaterad: