Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Fortsatt fokus på att bibehålla kärnverksamhetens förmåga att ge service till lundaborna – trots stora utmaningar kring befolkningsutvecklingen. Så ser budgeten ut för Lunds kommun 2025.
Med en något ljusare samhällsekonomisk utveckling träder istället befolkningsutvecklingens utmaningar fram mer markant än tidigare. Befolkningsprognos visar en ytterligare minskning av antalet barn, jämfört med tidigare prognoser samtidigt som gruppen äldre förväntas öka stort. Befolkningsutvecklingen ska bland annat mötas genom särskilt fokus på att anpassa lokalkapaciteten, en investeringsplan har reviderats där förskole- och skolbyggnader har skjutits fram i tid och där ytterligare revideringar kommer att krävas för investeringsplan 2026 och 2027.
Den politikens riktning ligger fast vilket innebär de fyra övergripande kommunfullmäktigemålen (Sveriges tryggaste kommun, tillitsbaserad styrning och ledning, fler lundabor i arbete och klimatneutralitet 2030) fortsatt pekar ut riktningen för kommunens verksamheter under mandatperioden. För att nå målet om klimatneutralitet 2030 ökar nu antalet insatser för klimatet. I driftsbudgeten finns satsningar på olika klimatpaket om totalt 21 mnkr. I investerings-budgeten satsas ytterligare 30 mnkr för underhåll av gator och cykelvägar, trädplantering och byte av gatlyktor. Även bland de nya särskilda uppdragen (10 st) märks klimatarbetet i form av pilotprojektet ”Hållbart resande” ska testas på utbildningsförvaltningen och satsningen på en möbelorganisation för att öka återbruket av möbler.
Bland de nya uppdragen finns också satsningar på hur man bland annat ska förebygga och motverka problematisk skolfrånvaro och hur beredskapen ska ökas för att skydda barn och äldre mot extremväder.
Läs mer om årets budget i aktuella beslut från kommunfullmäktige
Aktuella beslut kommunfullmäktige
Till följd av lågkonjunktur har det gjorts ett tillfälligt avsteg från de finansiella målen för budgetår 2024 och även 2025.
Kommunen är på väg att lämna lågkonjunkturen vilket förbättrar de ekonomiska förutsättningar för 2025 och 2026 och Lunds kommuns långsiktiga finansiella resultatmål är fortsatt ett överskott om 2 procent. Fram till 2027 finns krav på kostnadsbesparande effekter om 210 mnkr . Trots krav på kostnadsbesparande effekter så ökar kostnader mer än intäkterna.
- Det är avgörande att vi ökar takten för att komma till rätta med kostnadsläget. Vi har stora utmaningar framför oss och förväntningar på att skapa ekonomiskt hållbara förutsättningar, säger Magdalena Stajcic, ekonomidirektör i Lunds kommun.
2027 visar ett resultatmål på endast 1 procent inklusive utdelningar. Skattesatsen på 21,24 kronor förblir oförändrad. Budgeterat resultat 2025 uppgår till 125 miljoner kronor eller 1,4 % av skatteintäkter och generella statsbidrag. Budgeterad investeringsutgift uppgår till 1,1 miljarder kronor.
Läs mer om årets budget i aktuella beslut från kommunfullmäktige
Ekonomi- och verksamhetsplan 2025-2027
Sedan beslut togs i kommunstyrelsen 2023 pågår ett effektiviseringsarbete för att möta samhällsutmaningarna. Bildandet av en ny samhällsbyggnadsförvaltning, ingen uppräkning på interna lokalhyror och översyn av kommunens lokalbestånd är led i detta arbete.
Varje år gör Lunds kommun en ekonomi- och verksamhetsplan. Kommunfullmäktige fastställer mål, skattesats och ekonomiska ramar för kommande budgetår, med en treårig ekonomisk plan för hela kommunen. Genom att fastställa mål och ekonomiska ramar anger kommunfullmäktige på vilket sätt kommunens medel ska användas för kommande år.
Uppdaterad: