Länk till startsidan

”Tillsammans bygger vi en struktur som gör kunskap till en naturlig del av det sociala arbetet”

Att ge bästa möjliga stöd till barn och unga som placeras i HVB-hem och tvångsvård har alltid drivit Johan Assarsson, socialsekreterare, som forskar på ämnet som en del av sin tjänst. I år prisas han för sitt arbete med att förena forskning och praktik samtidigt som han utvecklar stödet till de ungdomar som socialtjänsten möter.

Johan Assarsson, socialsekreterare och vinnare av medarbetarpris i kategorin kunskap 2024

I samband med flyktingkrisen 2016 började Johan sin tjänst som socialsekreterare i Lunds kommun, då arbetade han med ensamkommande ungdomar. Sedan dess har han inte bara mött ungdomar i komplexa livssituationer, utan också arbetat för att fördjupa socialtjänstens förståelse för deras perspektiv och behov genom forskning.

– Redan innan jag började i Lunds kommun hade jag skrivit en masteruppsats om hur tvångsvård påverkar ungdomars syn på livet, så när möjligheten att forska på arbetstid öppnades kändes det naturligt att fortsätta i samma riktning, berättar Johan.

Genom att kombinera sitt arbete som socialsekreterare med forskningsstudier är Johan en del av Lunds kommuns satsning på att stärka kunskapsutvecklingen inom socialtjänsten. Johan inspirerades till att satsa på en forskartjänst efter att tre kollegor tidigare tagit samma steg.

– Det är verkligen värdefullt att ha förebilder som visar att det går att kombinera praktik och forskning. Ledningen har också varit ett viktigt stöd, utan deras förtroende och satsning hade det inte varit möjligt, säger Johan Assarsson.

Viktigt med djupare förståelse

I sin forskning har Johan valt att titta närmare på ungdomar som är placerade på HVB-hem och de utmaningar och möjligheter som följer med denna miljö.

– Jag försöker förstå hur placeringen påverkar deras tankar om livet och hur de förstår sig själva och sin framtid utifrån de förutsättningar som en institutionsmiljö erbjuder. De här ungdomarna befinner sig i en omtumlande situation, man blir verkligen berörd av deras livsöden. Min forskning handlar om att förstå vad som hjälper dem att få perspektiv och känna trygghet, förklarar han.

Nu arbetar Johan med att utveckla och kvalitetssäkra placeringsprocessen för att säkerställa att barn och unga placeras på så bra HVB-hem som möjligt.

– Det handlar om att skapa en struktur för att stödja och avlasta socialsekreterarna och att vi väljer HVB-hem som har bra metoder och standard, så att ungdomarna som placeras där får bästa möjliga förutsättningar.

Kunskap och självkritik är viktigt för socialtjänsten

Johan betonar vikten av kunskap för att socialtjänsten ska kunna vara relevant och ge ett bra stöd till lundaborna.

– För att vi ska kunna ge ungdomarna rätt stöd behöver vi ständigt fylla på med ny kunskap och våga vara kritiska mot våra egna rutiner. Socionomer är generalister i grunden och det är en styrka, men för att få en verkligt kunskapsbaserad socialtjänst behöver vi även skapa utrymme och ta tillvara på medarbetares specialistkunskaper i vår organisation, menar Johan Assarsson.

I sin roll arbetar Johan också för att inspirera kollegor, bland annat genom föreläsningar vid verksamhetsdagar.

– Jag hoppas att min forskning kan skapa en positiv energi och att vi tillsammans bygger en struktur som gör inhämtandet och användningen av kunskap till en naturlig del av vårt arbete, säger han.

Nominering

Johan har sedan flera år kombinerat sin tjänst som socialsekreterare med att forska på ungdomars livsfrågor. Johan har bidragit till kompetenshöjning såväl inom Lunds kommun som nationellt. Han jobbar för att forskningen ska komma närmre de yrkesverksamma samtidigt som medarbetarna på ASF delar med sig till forskningen. Genom att förena forskning och praktik utvecklar han arbetet med de ungdomar som socialtjänsten möter.

Här kan du läsa mer om kommunens medarbetarpriser.

Uppdaterad:

Dela sidan: