27 september beslutade årets jury för Lunds kommuns medarbetarpris vilka som är de tre slutkandidaterna i de sju kategorierna. Av närmare 90 nomineringar är det de här nio som är slutkandidater i kategorierna Lyssna, Lära, Leda. Vinnaren utses senare i oktober.
Tilldelas en, eller en grupp medarbetare, som nyfiket lyssnar på influenser utifrån och tagit in lösningar till Lunds kommun utifrån.
LKF:s kundcenter har under det senaste året visat mod och nytänkande genom att ta in lösningar utifrån. De har med hjälp av AI börjat analysera alla samtal och mejl som kommer in till kundcenter. På så sätt kan de identifiera styrkor och svagheter som LKF:s kunder upplever. Kundcenter bidrar till att hela LKF ger bättre service till både nuvarande och blivande kunder.
Maria arbetar för att visa hur Lundafastigheter i praktiken kan efterleva barnkonventionen och barns rätt i samhället. Genom att ta in erfarenheter och synpunkter från elever skapar hon nya ramar för utformandet av skolmiljöer. Hon har banat väg för Lunds kommun men även kommuner i hela landet i hur vi kan arbeta på ett sätt som låter våra barn komma till tals och påverka.
Hjärnkåren startades 2023 med grund i aktuell forskning som visar på åtgärder som kan förebygga eller fördröja kognitiv svikt. Detta livsstilsprogram syftar till att arbeta mer förebyggande för att lundasenioren ska få en bättre hälsa och på så sätt fördröja behovet av stöd och hjälp av hemvården. Dans, vattengymnastik och hjärngympa är bara några aktiviteter som våra lundaseniorer erbjudits!
Delas ut till årets pedagog som tagit stora steg i sin profession genom att testa nya tankar, lösningar och följa goda exempel som gynnat lärandet i vår kommun.
Anette initierade ett arbete med elever i årskurs fem där de byggt en modell av en hållbar stad. Med ett helhetstänk har hon planerat, genomfört och iordningställt ett ämnesöverskridande arbetsområde. Eleverna har växt i projektet, både som individer och som lagspelare. Arbetet har bidragit till att eleverna har blivit en grupp som visar respekt och förståelse för varandras olikheter och hjälper varandra framåt i det gemensamma arbetet.
Maria har genom sitt flexibla arbetssätt sett till att elever med en trasslig bakgrund och begränsad tillgång till närundervisning kunnat tillgodogöra sina studier, utan att behöva läsa på distans. Maria har samarbetat med andra förvaltningar på ett smidigt och öppet sätt vilket bidragit till elevers framgång. Hon har stor empati och förståelse för att elever är olika och har olika behov i en undervisningssituation.
Bodil fungerar som ett nav på skolan tillsammans med skolledning, specialpedagoger och skolbibliotekarie. Hon är särskilt viktig för de elever som behöver extra stöd med hjälp av de digitala verktygen. Bodil deltar ständigt i utvecklingsgrupper, söker samarbeten och följer den senaste forskningen. Hon skapar förutsättningar och hittar nya metoder för att eleverna ska nå så långt de kan.
Tilldelas årets ledare - en chef som förenar mod och handlingskraft med att verka tillsammans med andra.
Sandra har lett avdelningen igenom en rad förändringar. Sandra är en lugn och stabil ledare och har hela tiden varit transparant med information vilket fått medarbetarna att känna sig trygga i oroliga tider. Arbetsglädje och samhörighet genomsyrar hennes ledarskap. Sandra är bra på att lyfta fram var och en av medarbetarnas bästa egenskaper och få dem att vilja göra sitt bästa.
Lena har utvecklat användningen av levnadsberättelser för brukarna vilket innebär att de blir en person istället för sin sjukdom. Det har lett till mer omsorg på den boendes villkor, med anpassade aktiviteter i vardagen som gör att de boende mår bättre. Lena finns alltid tillgänglig, hon ser lösningar istället för problem och tänker utanför boxen för att det ska bli bra för både boende och personal.
Håkan verkar i det tysta för att alla Lundabor och besökare ska mötas av en stad med fungerande infrastruktur. Detta gör han tillsammans med sina medarbetare genom att skapa delaktighet, aktivt lyssna och jobba för en kultur av öppenhet och respekt. Han har en unik förmåga att identifiera och utveckla medarbetarnas individuella styrkor för att alla ska få möjlighet att utvecklas och bidra på bästa sätt. Han är också skicklig i mötet med såväl politiken som allmänheten.
Medarbetarpriserna infördes 2020 för att särskilt uppmärksamma goda initiativ som leder till smartare användning av resurserna i Lunds kommun och de helägda bolagen Lunds kommunala fastighetsbolag (LKF), Lunds parkerings AB (LKP) samt Visit Lund AB. Både medborgare och anställda har varit med och nominerat kandidater.
Totalt delas sju olika priser ut där sex tar fasta på nyckelorden i visionen; kunskap, innovation och öppenhet, och förhållningssätten lyssna, lära och leda. Nytt för 2024 är priset för jämställdhet och inkludering. Prissumman är 10 000 kronor per pris som ska användas till kompetensutveckling, till exempel en kurs, studieresa eller konferens.
Uppdaterad: