Länk till startsidan

Källkritik och beredskap på Spyken

Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Under beredskapsveckan anordnar Spyken en tävling, skapad av och för elever, om AI-genererade bilder. Eleverna Aisa, Jasmina och Yasmina, som ska delta i tävlingen, träffas i biblioteket för att diskutera bilderna och vikten av källkritik.

Eleverna  Aisa, Jasmina och Yasmina
Från vänster: Aisa Alagi, Yasmina Gabriel, Jasmina Brkic

‑ Två elever som läser medieinriktning på Samhällsvetenskapsprogrammet har tagit fram bilderna till tävlingen. Det är 10 bildpar, där en är äkta och en är AI-genererad. Vinnarna får en bok. Jag har själv tittat på bilderna och jag hade kanske rätt i hälften, det var inte helt lätt, säger Lotta Davidson-Bask, skolbibliotekarie på Spyken.

Eleverna granskar bilderna från tävlingen och diskuterar vad som är verkligt och vad som är AI-genererat. De analyserar bilderna noggrant och reflekterar över vikten av källkritik. De är eniga om att en bedömning kräver logiskt tänkande, kännedom om vad som händer i samhället och offentliga personer. Eleverna observerar färgernas naturlighet, bildens upplösning, perspektiv och tecken på manipulation, såsom suddiga eller onaturliga detaljer. De noterar när objekt inte står ordentligt på marken, saknar skugga eller visar inkonsekventa färger, vilket kan vara tecken på att bilden är manipulerad. De upplever att vissa bildpar var enkla att avgöra, medan andra var svåra.

Eleverna diskuterar även vikten av källtillit och att söka information från trovärdiga källor.

‑ Det är viktigt i ett demokratiskt samhälle att man vet vad som är sant. Man måste ifrågasätta hur trovärdig informationen är. Skulle den här personen verkligen göra detta? Rimlighet är viktigt, säger Yasmina.
‑ Jag använder källor som jag tror på när jag letar fakta, till exempel NE.se och bibliotekets katalog, där det finns trovärdiga källor. Bilder som är svårare att lita på är de som man hittar lätt på Instagram och TikTok. Det är då man måste vara lite mer källkritisk. Man måste verkligen tänka: är detta verkligen sant?, säger Jasmina.
‑ Om något allvarligt skulle hända, så skulle jag gå till SVT Nyheter för information. De lägger också ut viktiga meddelanden till allmänheten om det händer något. Lunds kommuns hemsida brukar också innehålla bra information, säger Aisa.

Uppdaterad:

Dela sidan: