Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Naturskolans nyhetsbrev september

September 2024

Solrostävlingen är avgjord

GRATTIS säger vi till avdelningen Humlan på Källbyängars förskola som är årets vinnare med en solros som mätte 214 cm. Flygelskolan knep andra platsen med en solros på 185 cm och trea kom Tomegårdens Montessoriförskola med en solros som endast var 1 centimeter kortare än tvåans, 184 cm.

Årets slutställning

Kurser i oktober

Grön skolgårdsdag: Klimatanpassa skolgården – 1 okt

För dig som arbetar i och med förskola och skola

Fysisk aktivitet för förskolan – 10 okt

För dig som arbetar i förskolan

En riktigt sopig föreläsning och workshop – 15 okt

För dig som arbetar i förskola och skola

Upptäck nya naturum – 16 okt

För dig som arbetar i förskola och skola

Utrustning att låna

Naturskolan lånar ut utrustning för utomhuspedagogik till förskolor och skolor i Lunds kommun. Lånet är kostnadsfritt men upphämtning och återlämning står enheten för. Vi har lagt ut information på vår webb om vad ni kan låna och hur ni går tillväga.

Utrustning att låna

Månadens aktivitet – Skriv en flyttnyhet

Kan du använda dina kreativa skriv- och forskningsfärdigheter för att skapa en ny berättelse, skriva ett nyhetsmanus och presentera en nyhetsartikel om en fågels flyttresa?

Skriv en flyttnyhet

Inblick i vår verksamhet

Få ihop gruppen

Under terminens första fyra veckor har Naturskolan träffat uppemot 25 klasser från både grundskola och gymnasium och genomfört aktiviteter med fokus samarbete och att lära känna varandra. Eleverna har fått leka, upptäcka, förundras och lösa olika uppgifter tillsammans, medan lärarna har fått en chans att se gruppen utifrån.

Vill du också beställa en lektion med något tema som kompletterar din undervisning så hör av dig till oss: naturskolan@lund.se

Tips på läsning

Rapport från Folkhälsomyndigheten: Grönskans kvaliteter och barns hälsa

Folkhälsomyndigheten kom i januari i år med en rapport som ger kunskapsunderlag om barns hälsa och utveckling vid vistelse i gröna miljöer med fokus på ekosystemtjänster. Syftet med rapporten är att sammanställa aktuell forskning om relationen mellan grönskans kvaliteter och barns hälsa.

Rapporten Grönskans kvaliteter och barns hälsa

Kunskapssammanställning från Lunds universitet: Bättre hälsa bara en fördel med grönare skolgård

Skolgårdar är en underutnyttjad resurs som borde användas aktivt som ett svar på den pågående krisen för klimatet och den biologiska mångfalden, och för att stärka barns hälsa och lärande. Det menar tjugo forskare och pedagoger som i en ny kunskapssammanställning listar enkla åtgärder för att göra skolgårdar grönare – och samtidigt uppnå flera vinster för både klimatanpassning och artrikedom.

Det finns en tydlig koppling mellan att tidigt i livet få vistas i naturen och lära sig om den – och att senare i livet vilja värna om arter och ekosystem. Forskning visar också, att barns hälsa stärks på flera sätt genom tillgång till grönska.

Artikel om sammanställningen Bättre hälsa bara en fördel med grönare skolgård

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: