Länk till startsidan

Storkriket ett steg närmare nytt biosfärområde

Storkriket i Lund, Eslöv och Sjöbo kandiderar till att bli Sveriges åttonde biosfärområde. Nu har regeringen fattat beslut om att ge Svenska Unescorådet i uppdrag att skicka vidare ansökan till Unesco i Paris.

En stork med utsträckta vingar på en äng.

Det 110 000 hektar stora området mellan södra Eslöv, Lund och Sjöbo har sedan år 2021 kandiderat till att bli ett biosfärområde. Under våren 2024 blev arbetet med ansökan klart och skickades vidare till regeringen. Storkriket motsvarar väl Unescos kriterier för biosfärområde, bedömer regeringen som nu tillstyrkt ansökan till nominering.

– Vi är många som är och har varit engagerade i det här arbetet: förtroendevalda, tjänstepersoner, lokala föreningar och företag. Det är extra roligt att se hur det här samarbetet nu resulterat i att regeringen väljer att gå vidare med nomineringen, säger Anna-Karin Poussart, biosfärkoordinator och verksamhetsledare för Biosfärkandidatur Storkriket.

Utses för att bevara biosfärens resurser

Biosfärområden utses över hela världen för att visa på platser med ett långsiktigt hållbart brukande och bevarande av biosfärens resurser. De ska vara en arena för forskning, undervisning och hållbar utveckling. Varje biosfärområde är unikt och har sina fokusområden.

Storkriket har flera värdefulla naturområden och en mycket stor artrikedom, med 22 procent av landets rödlistade arter, samtidigt som det hyser över 150 000 boende personer och är präglat av bland annat ett aktivt jordbruk och militär övningsverksamhet.

Unesco väntas ta beslut om Storkriket hösten 2025, vid den femte världskongressen för biosfärområden i Hangzhou, Kina.

Läs mer om Storkriket på projektets webbplats och på lund.se

Uppdaterad:

Dela sidan: