På grund av stor brandrisk är det inte tillåtet att elda utomhus.
Läs mer om vad det innebär:
Eldningsförbud i Lunds kommun
På Arbetscentrum ser deltagarna till att all mat tillagas och att inget slängs. Här skapas nya innovativa recept som hyllas av lunchgästerna. Och den mat som blir över packas ned i matlådor och transporteras till Diakonicentralen i Lund som delar ut till behövande.
Initiativet startade för ett halvår sedan av Karin Storm, handledare på Arbetscentrum, som såg potentialen i att både utveckla sysselsättningen och att ta hand om mat som inte gått åt under dagen.
– Vi öppnade upp för allmänheten att komma och äta hos oss. Detta resulterade i att det blev svårare att beräkna antalet luncher per dag. Bättre då att god mat tillagas av det som blir över och mättar fler magar, berättar Karin.
Arbetscentrum erbjuder personer med psykisk funktionsnedsättning meningsfull sysselsättning, utan krav på att gå vidare ut i arbete. Här finns arbetsgrupper med olika inriktningar: snickeri, trädgård/service, sömnad, kök, caféet, bageri, konst och skapande, friskvård och media. Allt som tillverkas på Arbetscentrum kommer någon till godo. Det kan vara att få hjälp med sömnad, beställa en tavla eller köpa en lunch i caféet.
– Responsen från deltagarna har varit fin och det märks att uppdraget är viktigt för dem. De tar stort ansvar för att tillsammans se till att matlådorna blir bra – allt från hur etiketten ser ut till hur maten presenteras och smakar, fortsätter Karin Storm.
Mycket ska på plats för att hela processen ska kunna genomföras – från att maten börjar lagas till det att den transporteras i väg. Det är höga krav inom livsmedelsindustrin och det är viktigt att alla led och kriterier uppfylls. Dessutom behövs en samarbetspartner som kan hämta och lämna ut matlådorna.
– Vi är så glada att Diakonin var snabba på att svara och ville vara med. Då säkerställer de att matlådorna kommer till de som mest behöver det, säger Karin Storm.
Arbetet med att hitta en leverantör som kan bistå med varor fortsätter. Fler kedjor får in varor dagligen som de behöver göra sig av med. Oftast varor som är fullt ätliga. Ett sådant samarbete innebär att fler matlådor kan lagas och fler kan vara med i arbetsgruppen i köket.
Det nya arbetssättet har mynnat ut i fler positiva effekter på kort tid. Skapandet av nya maträtter av de varor som finns att tillgå har skapat ett ökat intresse för hållbarhet och matlagning. Nu ses deltagarna utanför sin dagliga sysselsättning för att umgås och ta fram nya recept. De tar även ett större ansvar i andra projekt och har en ökad närvaro på Arbetscentrum.
– Gemenskapen och teamkänslan som blir av att arbeta ihop i ett kök kan leda till att man bryter den sociala isolering hos flera av våra deltagare, som i sin tur har bidragit till nya vänner och bekantskap som man kan umgås med utanför Arbetscentrum.
Läs mer om Arbetscentrum och sysselsättning här på lund.se
Läs mer om Diakonicentralen i Lund på Svenska kyrkans webbsajt.
Uppdaterad: