På grund av stor brandrisk är det inte tillåtet att elda utomhus.
Läs mer om vad det innebär:
Eldningsförbud i Lunds kommun
Under tre veckor har ungdomar på feriepraktik undersökt den egna stadsdelen genom personliga intervjuer och enkäter. Runt 200 personer från 6 år till 65 plus har svarat på frågor hur de upplever Norra Fäladen. De är alla överens. De gillar att bo här, men det behövs en allmän upprustning av området och fler aktiviteter som kan bidra till ökad trivsel och trygghet i stadsdelen.
Feriepraktik är ett erbjudande till ungdomar i åldrarna 16 till 18 år att prova på att jobba i någon av Lunds kommuns verksamheter. I Norra Fäladen har feriepraktikplatserna denna sommar varit en del av ett politiskt uppdrag kring delaktighet, där ungdomar i Norra Fäladen haft möjlighet att jobba med och bli involverade i utvecklingen av det egna närområdet.
– Genom att ta del ungdomarnas undersökning, kan vi som arbetar med stadens utveckling få en bättre förståelse och kunskap om området. Underlaget som ungdomarna samlat in är värdefullt för alla som arbetar med utvecklingen av stadsdelen säger Klara Hallberg, samhällsstrateg på kommunkontoret.
Ungdomarna har själva planerat, utformat och genomfört undersökningen, för att slutligen sammanställa resultatet och ge rekommendationer till hur Norra Fäladen skulle kunna utvecklas till det bättre.
Genom personliga intervjuer och enkäter har ungdomarna fått in svar från runt 200 personer i åldrarna 6 till 65 plus. Frågorna har formulerats utifrån tre åldersgrupper och deras olika perspektiv; barn och unga upp till 18 år, vuxna mellan 19 till 49 år och äldre från 50 år och uppåt.
Totalt har ungdomarna intervjuat runt ett trettiotal personer från varje åldersgrupp. Dessutom har drygt ett hundratal enkäter delats ut på plats, som besvarats i pappersform eller via QR-kod.
Gemensamt för alla åldersgrupper som deltagit i undersökningen är att de ger en samstämmig bild av området.
De flesta trivs bra i Norra Fäladen och intervjupersonerna lyfter särskilt de gröna utemiljöerna, människorna som bor i området och närheten till det mesta. Många uppskattar Borgareparken och de aktiviteter som finns där. Det är en mötesplats som förenar alla åldrar.
På den negativa sidan nämns viss otrygghet att vistas ute i området kvällstid och rädsla för kriminalitet. En allmän upprustning av utemiljöerna är ett önskemål, ett annat är bättre belysning för att öka tryggheten i området.
I kommunen pågår flera initiativ för att främja utvecklingen av Norra Fäladen. Stadsbyggnadskontoret har tagit fram ett förslag till planprogram som visar hur stadsdelen kan utvecklas. Planförslaget innehåller bland annat idéer på hur fler kan få chansen att bo i stadsdelen men också hur Fäladstorget kan göras tryggare och var fler mindre parker och platser kan skapas. Under hösten kommer Fäladsborna kunna läsa och tycka till om förslaget.
I höst startar ett skolsocialt team i stadsdelen. Skolsociala team är ett samarbete mellan skola och socialtjänst för att stärka förutsättningarna för elever att uppnå målen med utbildningen, skapa lugna och trygga skolmiljöer och öka elevers närvaro i skolan.
Ungdomsverksamheterna Mötesplats för unga och Fältgruppen, samt skola och socialtjänst har också inlett ett samarbete kring uppsökande arbete och insatser bland barn och unga med risk att hamna i kriminalitet eller utanförskap.
I november 2022 beslutade kommunfullmäktige att tillsätta resurser för att samordna och utveckla metoder och arbetssätt för hur kommunen kan arbeta med medborgardialog och delaktighet i Lunds stadsdelar. En viktig del av uppdraget är att skapa förutsättningar för Lundabor, föreningar och näringsliv att vara delaktiga och involverade i utvecklingen av det egna närområdet och på så sätt stärka lokalsamhället.
Norra Fäladen och Klostergården är två områden som är i fokus för uppdraget. En kartläggning och analys av stadsdelarna utifrån ett brett samhällsperspektiv som kopplar an till social, ekologisk och ekonomisk hållbarhet, ska ge en nulägesbild av hur stadsdelarna mår och bidra till att öka förståelsen för hur och med vad kommunen behöver jobba med framöver i stadsdelarna.
Uppdaterad: