Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Europa Direkt Lund intervjuade Christian Skoog, nationell projektledare för Samstart på Arbetsförmedlingen. Samstart medfinansieras av Europeiska socialfonden med mål att öka möjligheterna för unga med funktionsnedsättning att få en bra övergång från skola till arbetsliv.
Totalt är det 126 miljoner som projektet kan få, med en medfinansieringsgrad på 46 procent. Totalt har ca 3500 ungdomar deltagit i projektet. Bara detta läsår är det närmare 1800 elever inskrivna som slutar skolan och därmed blir arbetssökande.
Christian berättar att han arbetat länge med ungdomsfrågor på Arbetsförmedlingen. Under hösten 2018 identifierade han tillsammans med Svenska ESF-rådet ett behov av att utveckla och förbättra arbetet med det man på Arbetsförmedlingen kallar skolsamverkan. Skolsamverkan är ett förordningsstyrt uppdrag som syftar till att Arbetsförmedlingen ska samverka med skolor i syfte att förbättra övergången från skola till arbetsliv för ungdomar med funktionsnedsättning.
– Exakt hur vi ska arbeta måste sättas in i en lokal kontext, förklarar Christian. Samtidigt är det ett projekt och en fråga som skapar otroligt mycket engagemang. Alla jag möter är överväldigande positiva, berättar Christian. Alla vill att unga med funktionsnedsättning ska få det bättre på olika sätt. Det är inte någon politisk skiljelinje i det.
På frågan om hur återkopplingen till EU och socialfonden ser ut, berättar Christian att tillsammans med projektets samordnare på Svenska ESF-rådet har rapporteringen fungerat väldigt bra, trots att det är ett så omfattande projekt.
Vidare förklarar Christian att man innan Samstart arbetade väldigt olika runt om i landet med skolsamverkan. Innan projektet startade saknades bland annat statistik om hur stort behovet var dvs hur många elever som var i behov av stöd vid övergången – tack vare projektet finns nu mer data och en större kunskap om behoven.
– Med mer kunskap kan vi bättre utveckla arbetet och skapa mer hållbara strukturer som skapar bättre förutsättningar för syftet med projektet, som är att fler ungdomar med funktionsnedsättning ska etablera sig på arbetsmarknaden, utvecklar Christian.
Projektet startade 2019 med fem delprojekt som samverkade med 14–15 kommuner. Idag har det vuxit till 15 delprojekt med ca 140 kommuner. Delprojekten är likvärdiga med en enhet på Arbetsförmedlingen med en delprojektledare som ansvarar för att samverka med de kommuner respektive enheten har ansvar för.
– Malmö stad var den första kommunen som ingick i projektet. I Malmö stad är gymnasie- och utbildningsförvaltning och arbetsmarknadsförvaltningen involverade, så Malmö utgör en av ca 140 kommuner i projektet. Sett till antalet involverade aktörer är projektet ganska unikt i sin storlek, berättar Christian.
Det finns en del utmaningar i projektet kopplat till gemensamma visioner och vilja.
– Ett exempel på en utmaning är hur man skapar ett relativt likvärdigt stöd för alla ungdomar, när det finns så olika lokala förutsättningar i landet. Vad menar vi när vi säger likvärdiga förutsättningar för individen? Individen bryr sig inte om den bor i Stockholm eller i Skellefteå, men vi och framför allt kommunerna ser olika ut, förklarar Christian.
– EU har ett generellt mål att driva tillväxt, inkludering, mångfald och sysselsättning - vilket är precis vad vi jobbar med, projektet dockar rakt in det, utvecklar Christian.
Vidare förklarar Christian att de samverkar med flera nationella och lokala aktörer, exempelvis SKR, både direkt i projektet och indirekt genom andra verksamheter. SKR har bland annat transnationella samarbeten, kopplat till Östersjöregionen där Samstart varit med i olika sammanhang och föreläst för de baltiska länderna.
I projektet förs löpande dialoger med alla kommuner och aktörer. Samstart kan beskrivas som en kedja och struktur där man jobbar med den lokala, nationella och europeiska nivån på olika sätt för ungdomars bästa.
Uppdaterad: