Länk till startsidan

Ett andra hem mitt i centrala Lund

Skapandet av en ny central mötesplats för unga i Lund är i full gång och under de senaste tre veckorna har en grupp feriepraktikanter på Lunds kommun arbetat med att utforma verksamheten. I de tomma lokalerna på Lilla Tvärgatan 21 flödar kreativiteten och idéerna hos Visionsgruppen när de håller på att förbereda vad som ska finnas här. Allt för att skapa en rolig och trygg plats för ungdomar.

Det ekar ensligt genom de tomma lokalerna på Lilla Tvärgatan 21 i centrala Lund. Långa korridorer kantas av innehållslösa kontor, som en gång i tiden var hemvist för LKF. I den 1 000 kvadratmeter stora lokalen är det lätt att gå vilse. Trots detta hittar vi till ett litet kontor där vi finner en del av Visionsgruppen – feriepraktikanter på Lunds kommun, vars uppgift är att komma på idéer och samla in underlag till hur den nya mötesplatsen som ska skapas här bör se ut. Gruppen består av Liv von Lochow, Ebba Solén, Zi Rui Xu och Husam Almousa. Vi sätter oss kring bordet och förbereder intervjun. Från kontoret har vi utsikt över innergården, där vi finner vackra hortensior bland gårdens grönska, i blå och lila nyanser som bringar sommarglädje.

När vi frågar gruppen vad syftet med den nya mötesplatsen är, får vi svaret att det är för att skapa en plats där unga mellan 16 och 24 år kan samlas, hitta på något kul, fly från vardagens stress och ta en paus. Deras förväntningar är att mötesplatsen i framtiden ska utgöra en plats där unga kan känna sig trygga och fungera som ett safe space.

– Det ska kännas som ett andra hem, menar Liv.

Att lokalerna för mötesplatsen ligger så centralt i Lund menar gruppen är mycket positivt för ungdomslivet i staden. Det blir enklare att ta sig dit, oavsett var man bor.

– Det finns redan ganska många mötesplatser, men ingen större i centrum, konstaterar Husam.

Feriepraktikanterna är måna om att mötesplatsen ska vara en plats för alla med plats för en mängd olika aktiviteter.

– Det är ett ställe där man både kan ta det lugnt, plugga, lära sig nya saker, träffa nya människor och uttrycka sin kreativitet. Men också att förbereda sig in i vuxenlivet, eftersom alla kanske inte har tillgång till en lugn och rolig plats, tillägger Ebba.

Samlar in förslag från andra ungdomar

Under de senaste tre veckorna har Visionsgruppen arbetat med att visionera kring vad de själva skulle vilja ha på mötesplatsen. Därefter utformade de en enkät för att kunna samla in svar från andra ungdomar mellan 12 och 24 år som de sedan samlade in svar till både i staden och i byarna i kommunen. I nuläget har de samlat in över 400 svar berättar Zi Rui, men ännu är det inte klart. Enkäten är fortfarande öppen och gruppen tar mer än gärna emot fler synpunkter för att komplettera helhetsbilden. Några av förslagen som kommit in är bland annat ett musikrum, e-sportrum och ett gym. Liv berättar att under arbetets gång har gruppen fått testa på att visionera alla rum så att de kan bli så bra som möjligt. Med hjälp av svar från enkäten och gruppens egna idéer utformar de hur den nya mötesplatsen kommer se ut. Imorgon ska de lägga fram sitt slutgiltiga förslag för ledningen för kultur- och fritidsförvaltningen.

– Vi har tagit vara på ungdomarnas förslag och idéer till vad de vill ha på den nya mötesplatsen, berättar Husam.

Att kunna vara med och påverka vad som händer här är något som känns både roligt och mäktigt menar feriepraktikanterna. Visionsgruppen berättar att de har utgått från att det ska vara jämställt och inkludera alla i processen till att skapa verksamheten. Den nya mötesplatsen är skapad med ett interkulturellt perspektiv i åtanke. Syftet är att alla från olika kulturer ska kunna vara delaktiga i verksamheten.

– Mötesplatsen är en plats formad av ungdomar, för ungdomar, konstaterar Zi Rui. En ungdomsdemokrati helt enkelt.

Trygghet och möjligheter med personal på plats

För att skapa en trygg och öppen stämning kommer det alltid att finnas personal på plats, till exempel samtalspedagoger. Det kommer även finnas fritidsledare, som kan lära unga med ett visst intresse hur man lär ut till andra ungdomar. Detta tycker gruppen är mycket viktigt då man får lära sig att ta ansvar, vilket kan ge god förberedelse för vuxenlivet. Att ta ansvar och kunna vara med och påverka är det som gruppen upplevt som roligast med jobbet.

– Det känns som om man verkligen kan påverka och göra skillnad, säger Ebba. Se till att platsen är anpassad för ungdomar.

Ännu är detaljerna kring när mötesplatsen ska öppna och exakt hur det kommer att se ut oklara. Det är inte säkert att alla förslag blir verklighet, men med gruppens presentation för kultur- och fritidsförvaltningen imorgon kommer öppningen ett steg närmare. Dock är en sak säker – på den här mötesplatsen får ungdomar sin röst hörd – till och med i dess skapande.

Vi tackar för oss och lämnar gruppen som redan ivrigt börjat diskutera kring morgondagen. Kontoren som kantar korridoren ekar fortfarande tomma, och det är svårt att föreställa sig hur de inom kort kommer fyllas med liv och rörelse. Till vänster om oss kanske musikrummet kommer vara? Och till höger då? Det är ännu inte bestämt, in och svara på enkäten nedan. Gör din åsikt hörd!

Besvara vår enkät: Ny mötesplats i centrala lund – hur får vi den perfekt?

Uppdaterad:

Dela sidan: