Länk till startsidan

Digitalt nav för historia prisas med Lunds kulturpris

Igår, på kultur- och fritidsnämndens sammanträde, beslutades det att premiera och uppmärksamma Lunds kulturaktörer. 100 000 kr delades ut i form av pris och stipendier, däribland Lunds prestigefyllda kulturpris.

kulturportalen

Lunds kulturpris 2024

Varje år delar Lunds kommun ut Lunds kulturpris till den kulturpersonlighet eller kulturorganisation som under många år har arrangerat, skapat eller på något sätt stärkt kulturen för Lunds medborgare och besökare. I år har prissumman fördubblats och uppgår nu till 30 000 kr. Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att årets pris tilldelas föreningen Kulturportal Lund.

– Historien, mänsklighetens samlade erfarenheter, lär oss om nuet och framtiden. Detta är inte minst sant i Lund med dess rika och fascinerande historia. Kulturportalen Lund utför, med djupt engagemang och brinnande kärlek till hemstaden, ett lysande arbete med att värna och informera om vårt gemensamma Lunda-arv, som ger oss såväl sammanhang som distans till nuet. En ytterst viktig pusselbit när vi bygger framtidens Lund tillsammans, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

Kulturportal Lund är både en ideell förening och en webbplats om Lunds historia och kulturarv. På webbplatsen har föreningen samlat hundratals texter, bilder, filmer och ljudklipp, som speglar staden i tid och rum. Redaktionen producerar ett stort antal egna texter, många gånger utifrån material hämtat från Lunds bevaringsprogram, Stadsbibliotekets Lundasamling, Kulturen och andra institutioner.

– Inget enar Lundaborna så mycket som intresset för stadens historia. Och inget splittrar lundaborna så mycket som diskussionen om vilket historiskt skeende som helst. När tvisterna runt middagsbordet ska lösas åker telefonerna fram, och väldigt ofta är det på Kulturportal Lund facit hittas. Trots tusentals artiklar som reder ut detaljerna kring allt från framväxten av Genarps centrum till vilka litterära verk som utspelar sig i Lund fortsätter de att bevaka, följa upp och fördjupa, säger Mårthen Mirza, kulturchef i Lunds kommun.

Läs mer om Kulturportal Lund här

Kulturstipendium 2024

Eden Keflai Adgoi, 24 år, dansare

Eden är född och uppvuxen i Lund. Modern och nutida dans fångade hans intresse då den erbjuder stor frihet, men även element av akrobatik och styrka, vilket kom naturligt för Eden. Därför sökte han den moderna/nutida heltidsutbildningen på Balettakademin i Stockholm. Edens mål är att så småningom kunna försörja sig på dansen och förhoppningsvis en dag arbeta på ett kompani. Kulturstipendiet ska användas till skolavgiften samt kostnader för hälsokontroller och klassresor under åren.

Johanna Josefin Bylén, 38 år, konstnär

Johanna är född och uppvuxen på Norra Fäladen i Lund, men bor och verkar nu i Blentarp. Hon har en kandidatexamen i Keramik och Glas, följt av en masterexamen i Craft! Ceramics and Glass från Konstfack. Kulturstipendiet ger henne möjlighet att kunna satsa mer tid på konstnärlig verksamhet samt erbjuda andra att ta del av hennes kunskap och få möjlighet att prova på att arbeta med lera och glas.

Léa Cati Vallier, 24 år, filmskapare och regissör

Léa, som är uppvuxen i Lund, har ett brinnande intresse för film och siktet inställt på att bli filmregissör. Hon driver ett filmprojekt där hon kombinerar sitt filmskapande med sin vilja att förbättra möjligheterna, förutsättningarna och förhållandena för barn. Léa har gått vidare till sista provet på det konstnärliga kandidatprogrammet i film vid HDK-Valand och hoppas verkligen få chansen att studera där. Stipendiet ger möjlighet att färdigställa filmen genom att finansiera material som återstår att spela in och postproduktion.

Klara Solén, 22 år, operasångerska

Klara är född och uppvuxen i Lund. Hon hoppas få möjlighet att fortsätta satsa på operan under lång tid framöver genom att leva på sitt konstnärskap. En viktig process har varit arbetet på Operastudion och att få arbeta med regissörer och sätta upp fullskaliga operaproduktioner. Klara har nu kommit in på en utbildning vid Royal Academy of Music, där stipendiet skulle täcka en del av studieavgiften som inte går att finansiera med studiemedel från CSN. Elever som studerat sång på Royal Academy har gått vidare till stora karriärer och sjungit vid de främsta opera- och konserthusen.

Malte Leander, 29 år, ljudkonstnär och kompositör

Malte är född och uppvuxen i Lund. Han håller på med konstnärlig forskning men är dessutom en aktiv konstnär och artist, väl förankrad i den lokala kreativa och experimentella musikscenen. Stipendiet ska användas för att dyka djupare i sökandet efter att skapa ljud och musik i samspel med naturliga omgivningar, med slutmålet att komponera ett album baserat på material insamlat med undervattensmikrofoner och fältinspelningar från kustmiljöer i sydvästra Skåne.

Nicolas Efrain Zerda Pulgarin, 28 år, musiker

Nicolas jobbar och bor i Lund där han har sin familj sedan några år tillbaka, men han kommer ursprungligen från Colombia. Han vill fortsätta bredda och berika det kulturella utbudet i Sverige genom att spela sydamerikansk och colombiansk klassisk/folkinspirerad musik. Nicolas har tagit hit en repertoar och en tradition som ännu inte är kända i Sverige. Kulturstipendiet möjliggör genomförandet av hans kommande masterexamensarbete vid Lunds universitet samt inköp av en sju-strängad gitarr för att skapa en unik repertoar av sydamerikansk musik.

Oliver Svensson, 18 år, musiker och kompositör

Oliver är född och bor fortfarande i Lund. Han vill satsa fullt ut på sin musikkarriär. Som blivande tonsättarstudent på musikhögskolan med mindre instrumentallektioner vill han därför köpa bra instrument som både skapar övningsmotivation och ger spelglädje. Ett stipendium möjliggör dessa inköp samt ökar hans självförtroende i hans skapande verksamhet som kompositör och musiker

Uppdaterad:

Dela sidan: