Länk till startsidan

Naturskolans Nyhetsbrev – juni

Juni 2024

Klassträffar hösten 2024: Få ihop gruppen

Kommer du att arbeta med en ny klass i höst, med elever som är nya för varandra? I början av höstterminen kan du boka ett pass med Naturskolan, i skolans närområde eller på annan plats som passar, där eleverna får göra praktiska aktiviteter ihop, ha roligt tillsammans, samarbeta och lösa problem som grupp, och lära känna varandra. Ett första steg i att få ihop en grupp som alla vill vara en del av och känner sig trygga i. Längden på passet kan vara mellan 2 h upp till en heldag.

Tid: 21-23 augusti, 27-30 augusti, 3-6 september
Plats: Skolans närområde eller valfri annan plats.
Målgrupp: Elever i grundskola och gymnasium.

Låter det intressant, hör av dig till oss! Uppge årskurs, antal elever och när ni är intresserade av att vi kommer till er.

naturskolan@lund.se

Tre elever bär på en lång pinne över en gräsmatta.
Samarbete och problemlösning.

Höstens kursprogram

Grundkurs i utomhuspedagogik – 17–18 sept

För dig som arbetar i förskola och skola

Leka och lära naturvetenskap och teknik ute – 24 sept

För dig som arbetar i förskola och åk 1-3

Grön skolgårdsdag: Klimatanpassa skolgården – 1 okt

För dig som arbetar i och med förskola och skola

Fysisk aktivitet för förskolan – 10 okt

För dig som arbetar i förskolan

En riktigt sopig föreläsning och workshop – 15 okt

För dig som arbetar i förskola och skola

Upptäck nya naturum – 16 okt

För dig som arbetar i förskola och skola

Den stora klimatkrisen – spela spelet – 5 nov

För dig som arbetar med åk 9 och Gy

Diskussionstillfälle: Lärande för (inte om) hållbar utveckling – 19 nov

För dig som arbetar i förskola och skola

Kursprogrammet i utskriftsvänligt format

Ny chans att hämta blomsterlökar

Det finns lökar kvar sedan utdelningen den 30 maj så nu lägger vi in ytterligare ett tillfälle för er som inte redan hämtat. Alla skolor och förskolor i kommunen har möjlighet att hämta gratis blomsterlökar. Ingen föranmälan krävs, det är bara att komma. Utlämningen sker mellan kl. 9-11 vid det bruna träförrådet i Observatorieparken, bakom Stadsparkens lekplats. Personal från Naturskolan finns på plats. Ta med egna påsar att bära hem era lökar i.

Blomsterrabatt med tulpaner, narcisser, förgätmigej och kejsarkrona.
Blomsterrabatt med lökväxter.

Månadens aktivitet – Upptäck spindelnät

Leta efter olika slags spindelnät på gården. Du kan till exempel hitta hjulnät under fönsterbrädor eller vid husväggen. Hängmattenät hittar du bland buskar och högt gräs.

Gå till aktiviteten Upptäck spindelnät

Inblick i vår verksamhet

Fortbildningen Ta ut Före Bornholmsmodellen

Under våren har cirka 100 pedagoger varit med och tagit ut Före Bornholmsmodellen. Genom att samla naturföremål som exempelvis rimmade, var sammansatta eller hade två stavelser upplevde vi begrepp och ord med olika sinnen och fick möjlighet att diskutera hur utomhus kan komplettera och förstärka arbetet inomhus. Deltagarna fick också återberätta både nya och gamla sagor som de illustrerade med hjälp av föremål från naturen. Det spelar ingen roll om Bockarna Bruse är av sten, trä eller kastanjer den går att förstå ändå. Som vanligt var det mycket skratt och många som delade med sig av hur de arbetar på sina enheter idag.

Vill du ha denna fortbildning till din enhet så hör av dig till naturskolan@lund.se

Naturföremål utplacerade på en vit duk.
Sagan om Bockarna Bruse illustrerad med naturmaterial.

MUR-RUM invigd på Brunnshögstorget

Fredagen den 31 maj invigdes den kollektiva skapelsen MUR-RUM, som över 120 elever från Östratornskolan, Lund International School & Fäladsskolan varit med och arbetat fram under våren 2024. Solen sken och alla deltagande elever och lärare samt andra nyckelpersoner i projektet var på plats när MUR-RUM avtäcktes och banden klipptes. Bakom projektet står Naturskolan, Brunnshögsprojektet & Malmö universitet, med stöd från HSB Skåne och Region Skåne.

Läs om projektet MUR-RUM

Elever bygger med lera.
Elever bygger på den kollektiva skapelsen MUR-RUM.

Utlåning av fruktkross och fruktpress

Naturskolan har köpt in en fruktkross och en fruktpress som vi lånar ut till skolor och förskolor som vill ta hand om sin frukt från fruktträden på gården och göra must av dem.

Skicka ett mejl till Naturskolan om ni vill boka.

naturskolan@lund.se

Fruktkross och fruktpress

På egna ben!

Tidigare har Tekniska förvaltningen erbjudit mellanstadieklasser att delta i Hitta vägen. Nu har Lunds kommun hakat på ett initiativ som kallas ”På egna ben” som är en gå- och cyklautmaning som genomförts på skolor i Västra Götaland och Halland i flera år. Utmaningen handlar fortfarande om att ta sig hållbart till och från skolan samt att göra spännande uppdrag i klasserna men nu finns alla övningar samlade på en webbsida och det finns många fler spännande priser för klasserna som deltar.

På egna ben

Trevlig sommar!

Vi på Naturskolan vill passa på att tacka för fint samarbete under läsåret, så många lärorika och trevliga träffar vi har haft tillsammans. Vi ser fram emot ett nytt läsår med nya samarbeten, men först stundar sommarledigheten.

Vi önskar er alla sköna, varma och vilsamma dagar!

Hälsningar Anna E, Anna R, Carolina, Erik, Lina och Eva

En sommaräng med utslagna blommor.

Uppdaterad:

Dela sidan: