Länk till startsidan

"Utforska yrkesprogrammen och följ dina drömmar"

Just nu pågår Lunds yrkesmässa. Under fyra dagar träffar drygt 1300 elever i årskurs åtta olika yrkesbranscher för att få information inför det kommande gymnasievalet. En yrkesutbildning kan leda till jobb direkt efter gymnasiet men ger också möjlighet att läsa vidare.

Elever på yrkesmässan
Mikaela Viscarra och Gulistan Joqi

På yrkesmässan kan eleverna prova på 19 olika yrken och får möjlighet att ställa frågor till lärare, elever och representanter från arbetsgivarorganisationerna. Gulistan Joqi och Mikaela Viscarra går på Försäljnings- och Serviceprogrammet och är två av eleverna som träffar alla elever i årskurs åtta.

‑ Det är inte alltid lätt att välja program till gymnasiet, därför är en yrkesmässa väldigt viktigt. Vill man jobba direkt efter gymnasiet är det bra att söka ett yrkesprogram. Det finns väldigt många jobb inom varje bransch, man kan jobba som butikschef, affärsutvecklare eller med marketing. Det handlar inte bara om försäljning, jag vill gärna bli egenföretagare, säger Michaela.

‑ Mitt råd till alla som är intresserade av att söka till ett yrkesprogram är att ta reda på så mycket som möjligt om alla program, det finns så många olika jobb inom varje bransch. Lyssna inte på dina vänner utan följ dina egna drömmar. Jag önskar det funnit en yrkesmässa när jag sökte, säger Gulistan.

Elever besöker yrkesmässan
Ebba Herlöfsson, Elsa Ylitolva Rubenson och Charlie Rohrmann

Elsa Ylitolva Rubenson, Charlie Rohrmann och Ebba Herlöfsson går på Svaneskolan och har besökt alla montrar på yrkesmässan. Deras intryck är att eleverna på yrkesprogrammen är mycket engagerade och verkar trivas med sina utbildningar.

‑ Man fick lära sig mycket om olika yrken, yrken som jag inte visste fanns. Det är bra, så man får reda på vilka möjligheter som finns, säger Elsa.

‑ Jag tyckte det vara intressant men kockarna, de gjorde mangoshots och våfflor, det var gott. Det var mycket nytt och intressant som jag inte visste fanns, till exempel golvläggning, säger Charlie.

‑ Jag är intresserad av kriminologi och vill bli utredare. Men även butik och kläder är väldigt intressant och att jobba med barn, säger Ebba.

Elever provar grävskopa
Ebba Herlöfsson provar en grävmaskin på yrkesmässan.

Mässan tar plats på Gymnasieskolan Vipan 31 maj – 5 juni. Några av yrkena som visas upp är från Bygg- och anläggning, Måleri, El- och energi, VVS- och Fastighet, Hotell- och turism, Frisör, Vård- och omsorg, Barn- och fritid samt Försäljning och service.

Yrkesmässan arrangeras i samarbete med Gymnasieskolan Vipan, Lunds Fordonstekniska, Frisörutbildningen Polhemskolan och Lunds kommuns barn- och skolförvaltning samt utbildningsförvaltningen. Arbetsgivarorganisationerna; Byggföretagen, Installatörsföretagen, Måleriföretagen i Sverige, Plåt & Ventföretagen, Transportindustriförbundet och Malmö-Lund Byggmästareförening.

Uppdaterad:

Dela sidan: