Länk till startsidan

Yrkesmässa i Lund: årskurs 8-elever utforskar framtida karriärmöjligheter

Det är åter dags för Lunds yrkesmässa, en spännande dag där elever från årskurs 8 får utforska ett smörgåsbord av 19 olika yrken och praktiska gymnasieutbildningar inför sitt kommande gymnasieval. Ismail Khattab och Teo Stewén från Östratornskolan ser fram emot besöket med höga förväntningar.

Eleverna Ismail Khattab och Teo Stewén
Ismail Khattab och Teo Stewén

Yrkesmässan är en inspirationsdag där eleverna får möjlighet att utforska den stora variationen av yrken som en praktisk gymnasieutbildning kan leda till. En yrkesutbildning kan leda till jobb direkt efter gymnasiet men ger också möjlighet att läsa vidare.

Ismail och Teo är eniga om att det ska blir roligt att få ta del av de olika yrkena på mässan.

‑ Mina förväntningar är att vi ska få se många olika yrken, vad de innebär och vad man gör i dem. Jag har ingen aning om vad jag är intresserad av, det är också därför som jag är exalterad över att får se vilka yrken som finns, säger Teo.

Under dagen kommer gymnasieelever som redan går på yrkesprogrammen att guida besökarna och dela med sig av sina erfarenheter. Eleverna får också chansen att ställa frågor till både lärare, nuvarande elever och representanter från olika arbetsgivarorganisationer.

‑ Jag gjorde min prao på ICA och det var roligt så jag är intresserad av handel och livsmedel. Jag fick göra rätt mycket olika saker som att köra vagnar och fronta hyllorna. Det blir nog sommarjobb också. Om jag får välja så vill jag helst bli professionell fotbollsspelare, säger Ismail.

Mässan tar plats på Gymnasieskolan Vipan 31 maj – 5 juni. Några av yrkena som visas upp är från Bygg- och anläggning, Måleri, El- och energi, VVS- och Fastighet, Hotell- och turism, Frisör, Vård- och omsorg, Barn- och fritid samt Försäljning och service.

Uppdaterad:

Dela sidan: