Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Ökad upplevd trygghet och minskad brottslighet för alla som bor, verkar eller vistas i Lunds kommun. Det är målet med polisens och kommunens samverkansöverenskommelse som ska gälla fram till 2027. Resultat ska nås genom ett långsiktigt, systematiskt och kunskapsbaserat arbete utifrån vetenskapligt beprövade metoder.
– Den politiska målsättningen är tydlig; Lund ska vara Sveriges tryggaste kommun. Den här överenskommelsen lägger en bra och gedigen grund för att fortsätta och växla upp det gemensamma arbetet mellan kommunen och polisen, säger Anders Almgren (S), kommunstyrelsens ordförande.
I dag undertecknade han samverkansöverenskommelsen tillsammans med Ulrika Olsson, tillförordnad chef för lokalpolisområde Lund. Dokumentet beskriver hur kommun och polis ska samverka för att nå målen. Överenskommelsen är också anpassad till den nya lagen om kommuners ansvar för det brottsförebyggande arbetet.
– Det nya är att vi på ett lite mer grundläggande sätt än tidigare kartlägger de utmaningar vi har och vad som orsakat dem. Nu ser vi till utvecklingen de senaste fem åren, vilket är en längre tidsperiod än vi tittat på tidigare, säger Håkan Nilsson, säkerhetschef på Lunds kommun.
Arbetet med att skapa en gemensam nulägesbild har i praktiken pågått sedan i juli 2023, då den nya lagen trädde i kraft. Brottsligheten inom kommunens geografiska område kartläggs och sammanställs i en lägesbild som även beskriver hur brottsligheten påverkar samhället. Fokus ligger på typ av brottslighet, dess omfattning och om den är koncentrerad till vissa områden eller tider. Lägesbilden ska även innehålla en analys av orsakerna till de problem som identifieras, för att dessa ska kunna förebyggas.
Senast i augusti i år ska lägesbilden presenteras för kommunstyrelsen. Utifrån den ska sedan en gemensam åtgärdsplan tas fram, med fokusområden som beskriver vad, varför och vem som ansvarar för beslutade åtgärder. Senast i december 2024 ska åtgärdsplanen presenteras för kommunstyrelsen. Arbetet ska enligt lagen kontinuerligt följas upp, utvärderas och revideras vid behov, dock minst vartannat år.
Ulrika Olsson, tillförordnad lokalpolisområdeschef, tror att överenskommelsen kommer att leda till att det brottsförebyggande arbetet nu kommer att förstärkas ytterligare.
– Den gemensamma modell som vi arbetat fram under åren för att hantera det brottsförebyggande och trygghetsskapande arbetet fungerar väldigt väl. Det nya lagstiftade kravet på att jobba brottsförebyggande gör att vi kan fortsätta att ta ett samlat grepp kring trygghetsfrågorna, säger hon.
Samverkansöverenskommelsen innehåller dessutom fem utpekade fokusområden. Arbetet med dessa ska bidra till att nå målen om minskad brottslighet och ökad upplevd trygghet. Fokusområdena är dessa:
Åtgärder ska vidtas som bidrar till att alla kan känna sig trygga i kommunen, både i det egna bostadsområdet och i centrum. Platser ska utformas för att ge en känsla av trygghet och vara fria från nedskräpning, skadegörelse och klotter.
Barn och unga blir sedda, bekräftade, respekterade och inkluderade, samt ha tillgång till meningsfull sysselsättning både på skoltid och på loven. Rekryteringen till kriminella och våldsbejakande miljöer ska försvåras, och stöd erbjudas för att lämna dem.
Socialtjänst, polis, skolor, fritidspersonal, föreningar med flera ska samverka och genomföra insatser för att förebygga och minska alkohol- och drogrelaterade brott och skador. Nyrekryteringen av unga missbrukare ska minimeras.
Kommunens plan för att förebygga och bekämpa våld i nära relationer, hedersrelaterat våld och förtryck samt prostitution och människohandel för sexuella ändamål ska fortsätta att förverkligas. Syftet är att förebygga och minska våldet i nära relationer samt att synliggöra problematiken.
Kommunikations- och informationsinsatser ska riktas till äldre om hur de kan skydda sig mot brott. Detta för att möta känslan av otrygghet och de senaste årens markanta ökning av bedrägeribrott mot äldre.
Läs mer om Lunds kommuns arbete för ökad trygghet här:
https://lund.se/kommun-och-politik/sa-arbetar-vi-med/trygghet
Uppdaterad: