Som en del i Lunds kommuns arbete mot alkohol, narkotika, doping, tobak och spel om pengar (ANDTS) lanseras nu det lokala nätverket Tryggt gym Lund. Nätverket är ett samarbete mellan Lunds gym, Lunds kommun och polisen för att gemensamt ta ställning mot användningen av dopingpreparat.
I somras antog kommunstyrelsen en ny handlingsplan för kommunens arbete mot ANDTS som sträcker sig från 2023–2025. Den nya handlingsplanen är en del i kommunens arbete för att öka säkerheten och tryggheten i kommunen. Tryggt gym Lund är en av flera satsningar som ingår i handlingsplanen och som görs i samverkan med andra aktörer.
Tillsammans har nätverket tagit fram ett antal spelregler som de medverkande gymmen enats om för att säkerställa en trygg miljö som främjar naturlig och hälsosam träning. Dessa spelregler innebär bland annat att personalen kan kontakta polisen om de misstänker att en medlem använder dopingpreparat eller andra droger.
I måndags hölls en nätverksträff för de inblandade aktörerna inför lanseringen av Tryggt gym Lund. Där pratade bland annat Caroline Räihä Olsson, regionchef på Actic, om betydelsen av nätverket.
– För mig är det en självklarhet att både våra kunder och vår personal ska vara med på spelreglerna för att vi ska kunna skapa en trygg miljö. Det är viktigt att vi arbetar tillsammans och faktiskt avsätter tid för att arbeta med dessa frågor i samarbete med andra aktörer.
Sedan 2020 har Lunds kommun gjort regelbundna prover i kommunens avloppsvatten för att mäta förekomsten av olika narkotikapreparat. Den senaste mätningen som gjordes innefattade för första gången även en mätning av olika dopingpreparat. Resultatet visar att doping förekommer i kommunen och ligger i nivå med jämförbara kommuner. I ljuset av detta är arbetet för att förebygga och motverka dopinganvändning särskilt aktuellt.
Läs mer om mätningen av narkotika- och dopingpreparat i Lunds kommuns avloppsvatten här.
De gym som ingår i nätverket idag är några av de största gymaktörerna i Lund – Gerdahallen, Actic och Friskis & Svettis. Framöver vill vi se att fler gym ansluter till nätverket för att ta sitt ansvar i det förebyggande arbetet mot doping, berättar Emma Eriksson Olsson som är ANDTS-samordnare på kommunen.
– Några av våra största utvecklingspunkter under året är att få fler gymaktörer intresserade och med i vår samverkan.
Under det kommande året kommer nätverket ha ett antal träffar och ett gemensamt kompetensutvecklingstillfälle om doping riktat till gympersonal. Förhoppningen är dessutom att öka medvetenheten om doping och polisen uttrycker att de gärna tar emot tips från både allmänheten och gymmen som kan hjälpa dem i deras arbete.
Har du frågor kring Tryggt gym Lund eller vill ditt gym ansluta sig till nätverket? Kontakta Lunds kommuns ANDTS-samordnare Emma Eriksson Olsson, e-post emma.erikssonolsson@lund.se
Uppdaterad: