Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Funderar du på att installera solceller på ditt tak? Med hjälp av solkartan kan du se hur mycket solel taket på ditt hus kan producera under ett år. Våra energi- och klimatrådgivare kan sedan hjälpa dig vidare i vad du behöver tänka på vid installation.
– Genom beräkningarna på solkartan kan du enkelt se vilken potential det finns för att installera solceller på taket. I nästa steg kan vår rådgivning titta på vilka förutsättningar som finns för just ditt hus, där vi sätter solcellerna i relation till andra åtgärder som kan behövas i din bostad. Vi har bred kunskap om allt från tekniska komponenter till vad som gäller vid installation och vilka ekonomiska stöd som finns, säger Simon Svendler, energi- och klimatrådgivare i Lunds kommun.
Kartan visar vilka delar av taket som har mest solinstrålning och ger en uppskattning om hur mycket el som kan produceras under ett år. Förutsättningarna ser olika ut beroende på vilken lutning det är på taket och i vilket väderstreck taket ligger i.
Underlaget till kartan uppdateras löpande och i nuläget fattas data för några av byarna och på landsbygden.
Förutom att undersöka husets förutsättningar behöver du kolla med ditt elbolag hur möjligheten till att koppla in solcellerna på elnätet ser ut, då kapaciteten på elnätet kan variera beroende på var i kommunen du bor.
Har du frågor och funderingar kring installation av solceller, och vilka stöd som finns, kontakta våra energi- och klimatrådgivare för oberoende och kostnadsfri rådgivning.
Energi- och klimatrådgivning
I de flesta fall behövs inget bygglov för att installera solceller, men det finns undantag. Här kan du läsa om när det behövs anmälan eller bygglov för att installera solceller.
Kontakta medborgarcenter så hjälper vi dig!
E-post: lunds.kommun@lund.se
Telefon 046-359 50 00
Uppdaterad: