Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Lunds kommun rankas som tredje bäst i landet inom bredd och jämställdhet i en ny ranking av Sveriges idrottskommuner i branschtidningen Sport & Affärer. Det innebär att kommunen tar hem topplaceringen bland de skånska kommunerna.
Sedan 2007 har branschtidningen Sport & Affärer årligen sammanställt en ranking av Sveriges kommuner utifrån ett idrottsperspektiv. En jury rankar kommunerna utifrån kategorierna Sveriges främsta idrottskommun, Sveriges främsta breddidrottskommun, Sveriges främsta elitidrottskommun, Sveriges främsta evenemangskommun samt Sveriges främsta jämställdhetskommun. I årets upplaga placerade sig Lunds kommun, som enda skånska kommun, i det absoluta toppskiktet inom kategorierna bredd och jämställdhet.
– Givetvis arbetar vi inte för priser och utmärkelser, utan för att alla Lundabor ska ha god tillgång till ett attraktivt och levande idrottsliv. Men det är ändå roligt att vårt långsiktiga arbete uppmärksammas och uppskattas, säger Sebastian Jaktling (S), ordförande i kultur- och fritidsnämnden i Lunds kommun.
Bakom de goda placeringarna ligger bland annat ett strategiskt arbete för ökad jämställdhet inom kommunens idrottsliv. Inom lundaidrotten genomförs 44 % av deltagartillfällena, i åldersgruppen 7–20 år, av tjejer, vilket är höga siffror nationellt sett. Detta visar sig också i elitidrottandet på damsidan, där Lund har fyra lag i högsta serien, vilket bara Stockholm och Göteborg överträffar i Sverige. Elitföreningar pekar på jämställdhetsarbetet som en viktig faktor i deras framgångar. Kvinnliga ledare lyfts fram som en viktig del i att få fler flickor att idrotta – inte minst unga kvinnliga ledare som kan fungera som förebilder. I arbetet med att stärka tjejers möjligheter att idrotta invigdes en ny gymnastikhall i början av 2023 och en ny ridanläggning är projekterad. Dessutom har Lunds kommun inlett arbetet med en jämställdhets- och jämlikhetsanalys av kommunens investeringar i underhåll av fysisk miljö och infrastruktur.
– Det är viktigt att jämställdhetsarbetet genomsyrar föreningarnas arbete på alla plan, alltifrån jämställd fördelning av resurser och träningstider till jämställd kommunikation och jämställdhet på styrelse- och ledarnivå. Alla har rätt till en rolig och utvecklande fritid, oavsett om det är fråga om motions- eller proffsambitioner, menar Michael Holmkvist, idrottschef i Lunds kommun.
Lunds kommuns arbete mot målet "eliten ska vara bäst tack vare bredden" uppmärksammas också i rankingen. I kategorien Sveriges främsta breddidrottskommun placerar sig Lund på tredje plats, efter Karlstad och Växjö. Till skillnad från den nationella trenden har antalet deltagartillfällen per invånare i Lund legat konstant under de senaste 10–15 åren. Under de senaste åren har särskilda satsningar i samverkan med föreningslivet gjorts för att inkludera alla i idrottslivet, t.ex. vägledning av nyanlända, prova-på under skollov, föräldraträning, kostnadsfria sommarläger och Senior Sport School. En särskild satsning har även gjorts för att etablera skolidrottsföreningar vid grundskolorna i Lund, vilken fortsätter under 2024 med en satsning på anpassade grundskolor. Under 2023 har det skapats ett nytt initiativ – Heja Lund! – i vilket näringsliv, universitet och kommun samverkar bl.a. genom ekonomiskt stöd till idrottsarrangemang.
– Jag är väldigt stolt över allt det vi och våra idrottsföreningar har åstadkommit de senaste åren. Dessa utmärkelser är lika mycket deras som kommunens. Men vi är inte trötta och nöjda, vi vet att Lund kan bättre. Det finns ju två placeringar kvar till bäst i landet, konstaterar Sebastian Jaktling.
Sveriges främsta breddidrottskommuner:
Sveriges främsta jämställdhetskommuner:
Uppdaterad: