EU står för en satsning som heter klimatneutrala- och smarta städer 2030 där 112 städer i EU är med och går i bräschen för en mer hållbar framtid.
I Sverige är sju städer med i denna satsning, varav tre är de skånska städerna Helsingborg, Lund och Malmö. Som ett steg att hjälpa dessa tre städer i rätt riktning kom idén om Öppen akademi fram. Det är ett samarbete mellan akademin och städerna. De inblandade parterna är förutom de tre skånska städerna även Lunds universitet, Sveriges lantbruksuniversitet Alnarp och Malmö universitet samt ett antal samhällsaktörer.
Vi intervjuade Sofie Sandin Lompar, forskare vid Internationella miljöinstitutet (IIIEE) vid Lunds universitet och koordinator för projektet Öppen akademi. Projektet leds av Lena Neij, professor i hållbar utveckling vid IIIEE. Sofie förklarade att Öppen akademi bygger på ett redan långt och etablerat samarbete mellan Helsingborg, Lund, Malmö och universiteten i Skåne. Syftet med Öppen akademi är att hjälpa städerna att bli klimatneutrala till år 2030 och öka takten i klimatomställningen. Detta görs genom att utveckla kunskapsbaserade och transformativa processer för klimatomställning som mynnar ut i en kunskapsplattform.
– Vi vill ha en plattform där de tre missionsstäderna tillsammans med de tre universiteten ska kunna arbeta för att hjälpa städerna att bli klimatneutrala och byta erfarenheter. Vi vill också som ett led i det kunna identifiera nya behov av kunskap där forskningen skulle kunna bidra. Så det handlar om att dels identifiera morgondagens forskningsfrågor, dels om att hitta nästa steg för städerna i deras arbete framåt mot klimatneutralitet, förklarade Sofie.
Vidare berättade Sofie att Öppen akademi är uppbyggt kring terminer. Under varje termin finns ett identifierat kunskapsområde som ligger i fokus för arbetet. Kunskapsområdet bestäms av Öppen akademis rådgivande grupp som består av representanter från de tre missionsstäderna och de tre universiteten. I den rådgivande gruppen försöker man tillsammans identifiera vilket område som är prioriterat just nu och som städerna behöver hjälp att arbeta med. Under projektets första termin, våren 2023, var temat mobilitet och transporter och under hösten har de i projektet arbetat med kolinlagring. När temaområdet är fastställt går Öppen akademi vidare med att identifiera vilka forskare på universiteten som jobbar med just det området och sen sätts en liten kärngrupp ihop med forskarna som har spjutspetskompetens inom området. Forskarna tillsammans med Sofie och Lena koordinerar och anordnar workshopar inom ämnet och det är det som blir kärnan i Öppen akademis process. Till workshoparna bjuder de in deltagare från städerna, universiteten och samhällsaktörer som jobbar med de berörda
– Under workshoparna delar vi erfarenheter och diskuterar: Vilka är framtidens forskningsfrågor? Vad är nästa steg för städerna? Tanken är att vi har diskussioner och samlar in anteckningar som sedan sammanfattas till ett dokument som vi kallar ”insikter och rekommendationer”. Dokumentet blir produkten från Öppen akademi och innehåller rekommendationer både till städerna och till akademin för hur vi ska gå vidare inom det aktuella området, berättade Sofie.
Kärnan är workshopar men det förekommer även andra typer av event, så som seminarier på anslutande teman. På frågan hur det är att arbeta med så många samarbetspartner svarade Sofie att det är superspännande. För varje termin växer projektet eftersom det tillkommer nya temaområden, experter inom dessa, samt genom att fler områden inom städerna involveras.
– Styrkan är att vi har goda förutsättningar till kunskapsutbyte för att faktiskt kunna accelerera den här omställningen. Men det finns utmaningar. Projektet handlar om att bygga kunskap så utmaningen ligger i kommunikationen och koordinationen. Vi vill se till att våra event och workshops är välfungerande så att alla känner att de är delaktiga, så koordination och kommunikation är viktiga bitar, förklarade Sofie.
Sofie menade att det är svårt att säga om de tre missionstädernas utmaningar skiljer sig åt eller har likheter. Alla städer har unika förutsättningar och Öppen akademi har skapat en plats för städerna att mötas på och utbyta erfarenheter. En gemensam utmaning är att det finns utrymme att bli bättre på att samverka.
– Vi jobbar med transformativ omställning och vi försöker lyfta behovet av att jobba med framtidsbild och färdplan. Städerna kanske även kan jobba lite mer med implementering i områden där man saknar det som vi kallar direkt rådighet, tillade Sofie.
Projektet Öppen akademi började 2023 och löper över totalt tre år. Städerna har sett till att under detta första år nyttja det som Öppen akademi kan erbjuda. Det finns stor potential hos Öppen akademis samverkansplattformar, man delar sina erfarenheter och tankar vilket kan leda till att man utvecklar idéerna vidare tillsammans.
– Det är min uppfattning att städerna har varit väldigt aktiva. Vi har haft två fokusområden och inom ramen för dem har vi haft workshops, temavandring där vi har fördjupat oss inom framtidsbilder och vi har haft ett seminarium om energikostnader. Sammantaget har vi haft en bra uppslutning från städerna på de här eventen och städerna har verkligen levererat, berättade Sofie.
Det sker ett utbyte mellan Öppen akademi och städerna där de senare delar med sig av sitt existerande material inför workshoparna som i sin tur Öppen akademi använder som grund för att ta fram ett dokument med underlag till relevanta rekommendationer. Efter workshopen kompletteras dokumentet med insikter och rekommendationer och efter att ha varit på remiss hos städerna görs det tillgängligt för alla. Förhoppningen är att detta utbyte kan ge effekter i städerna och inspiration till fortsatt arbete samt ytterligare samverkan inom temaområdena.
– Vårens mobilitetstema fortsatte i viss mån under hösten vilket visade att det fanns ett intresse inom städerna att driva frågan vidare. Det var många städer som just då låg i fasen att göra transportplaner så då fanns det fantastiska synergier. Städerna vill fortsätta ha den här möjligheten att diskutera tillsammans och vill inte släppa och bara låta det falla när de nu har fått i gång momentum, sa Sofie.
Under året som har gått har de första temaområdena kretsat kring kolinlagring samt mobilitet och transport. Det är snart dags att besluta om nästa termins tema. Det är inte så långt kvar till att städerna ska uppnå klimatneutralitet 2030 så frågan är hur prognosen ser ut?
– Vi ser det som att städerna har antagit den här utmaningen att bli klimatneutrala 2030 och de har skrivit kontrakt med EU. Det ger ett jättestort driv i frågorna. Jag tror att det är det som också ger oss det här momentumet och att det har varit ett stort intresse redan från början från städernas håll. Det har även gett dem det stora intresset för att arbeta med den här kunskapsbaserade omställningen tillsammans med oss från universiteten. Det har gett ett härligt driv, skulle jag säga. Vi känner allihop att 2030 är inte så långt borta så alla är överens om att det är dags att göra allt vi kan, avslutade Sofie.
Öppen akademi riktar sig i första hand till samarbetspartnerna, de tre städerna och universiteten, men ibland, till vissa seminarier, bjuder de in bredare. Den som vill delta kan hålla koll på Öppen akademins nyhetskanaler där de publicerar information om kommande träffar.
Uppdaterad: