Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.
Lunds kommun har som mål att bli Sveriges tryggaste kommun. För att kunna uppfylla det målet vill Lunds trygghetsberedning nu utöka verktygslådan med nya insatser.
De föreslår en satsning på stärkt samverkan mellan fältverksamheten och socialtjänsten i Lund. Genom att anställa socialarbetare som kan arbeta tillsammans med fältarbetarna är förhoppningen att tidigt kunna fånga upp de barn och unga i området som har behov av stöd och insatser.
Lund är en kommun som sedan lång tid varit förskonad från grövre kriminalitet och social oro. Samhällsutvecklingen med en ökad grövre kriminalitet i yngre åldrar och risken att fler unga ska rekryteras in i kriminella gäng har påverkat hela Sverige. För att skapa ytterligare motståndskraft mot denna utveckling är ett tätt samarbete mellan socialtjänst, skola, kultur och fritid samt polis en framgångsfaktor. 2025 träder även en ny socialtjänstlag i kraft som betonar förebyggande arbete och tidiga insatser.
Under sommaren 2023 fanns en ökad social oro på Norra Fäladen. I samband med det startade en dialog mellan socialtjänsten och fältverksamheten kring hur en stärkt samverkan skulle kunna se ut. I det förslag som nu presenterats på kommunens trygghetsberedning föreslås en nära samverkan mellan de fältarbetare som arbetar på Norra Fäladen och fyra socialarbetare som kan arbeta uppsökande med att fånga upp de barn och unga som befinner sig i utsatta situationer. Det handlar om att ge tidiga och förebyggande stöd och insatser för att undvika att barn och unga hamnar i svårare problematik som kan röra allt från skolfrånvaro till kriminalitet. Samverkan kommer även att involvera skolan i området.
Förslaget kommer att tas upp för beslut i kommunstyrelsen i början av 2024. Förutsatt att förslaget beslutas, är planen att arbetet ska startas så snart socialarbetarna rekryterats, troligen under senvåren.
Uppdaterad: