Lyckat teamwork
– Jag vill passa på att säga att detta pris delar jag med många inblandade där vi tillsammans tagit fram en process och genomfört ett pilotprojekt. För att nämna några så vill jag tacka VIEW Arkitekter, KAMOMA, Barnrättsstrateg på SF, Naturskolan och såklart Stenröseskolans verksamhet. Jag vill också säga att arbetet har fått spridning, vilket var ett av mina mål, och det är redan personer i och utanför vår kommun som visat intresse för arbetet, väldigt roligt och en viktig del i att utveckla oss och bli bättre!
Förstå verksamheten
Framför allt handlar det om att förstå verksamheten, tycker Sara. En workshops i anpassad skola anordnades, i projektgruppen ingick förutom Sara som är projektledare, en arkitekt, en landskapsarkitekt, personer från verksamheten, skyddsombud och lokalplanerare. Allt för att få fram så mycket kunskap och så många olika kompetenser som möjligt
Workshopen bestod av fyra stationer där eleverna kunde uppleva olika saker. Den första stationen handlade om skapande. Station två bestod av sinnesupplevelser i form av visuella upplevelser och sådant som eleverna kunde höra, känna och lukta. Station tre erbjöd yoga/avslappning och rörelse och den sista stationen hade fysik aktivitet.
Göra skillnad med enkla medel
– Genom att förstå verksamheten, kan vi med enkla medel tillsammans skapa ändamålsenliga lokaler, menar Sara.
I praktiken handlar det om extra breda dörröppningar, hjälpmedelsförvaring, taktila material och flexibel användning av rum. Och för hen på golvet handlar det om golvvärme, färgade takplattor eller vackra mönster i taket. Kanske ett fönster som går ner till golvet, där eleven kan se himmel, grönska, sol och moln.
På skolgården ska det både finnas vanliga gungor och rullstolsgungor. Både tillgänglighetsanpassade odlingslådor och odlingslådor för elever i en ordinarie skola.
– Eleverna ska mötas och förstå att alla är lika. Bara lite olika, avslutar Sara.
Priser som Lunds kommun delar ut