Underifrånperspektiv för att involvera lokalsamhället
Anna-Karin understryker även att modellkonceptet bygger på flera viktiga perspektiv. Bevarandekonceptet inom biosfärområdet är ett av flera viktiga perspektiv berättar Anna-Karin.
– Biosfärområden bygger både på civilsamhällsengagemanget men även projekt och innovation. Unesco är tydliga med vikten av att koppla in skolor och universitet, så man ser till att föra in forskning i praktiken, säger Anna-Karin.
För civilsamhället och företag kan Storkriket innebära möjligheter i form av projekt och deltagande. Just nu bedriver vi ett projekt kring hållbar turism och destinationsutveckling, berättar Anna-Karin. Projektet kallas Vår plats i biosfären och är bland annat EU-finansierat. Målet är att i bred samverkan med lokala aktörer, såsom småföretagare och civilsamhället, ta fram en strategi för att engagera lokalsamhället.
– Vår plats i biosfären började med att vi skulle analysera destinationer inom området. Vad har vi för platser att lyfta fram? Vad har vi för utmaningar? Vi har arbetat med att tematisera ett antal områden i syfte att skapa olika turistnoder för att knyta ihop och utveckla området till en hållbar besöksplats, förklarar Anna-Karin.
Nedskräpning, brist på kollektivtrafik för turister samt känsliga naturområden är några utmaningar som Anna-Karin tar upp. I Storkriket lever till exempel kronhjorten som är känslig för turism.
– Vi har precis fått finansiering för att utveckla en ny vandringsled för att se storkar i Storkriket. Genom att utveckla infrastruktur för besökare i dessa områden blir det en positiv sidoeffekt att man minskar besökstrycket på de områden som är mest skyddsvärda, inflikar Anna-Karin.