Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

EU-svenskar är en bristvara

Det är för få svenskar som jobbar inom EU:s institutioner och nu larmar EU-kommissionens representation i Sverige om att det kommer leda till att Sveriges inflytande i EU minskar.

En svensk flagga och en EU flagga utanför Sveriges riksdag.

Det har länge varit känt, om än inte utbrett, att det är för få svenskar inom EU. Redan 2020 rapporterades det om att sett till Sveriges befolkningsstorlek var det 245 personer för lite och idag har den siffran ökat med drygt 100. Det har gjorts försök till att öka antalet svenskar inom EU:s institutioner men snart kommer det bli ett ännu större underskott eftersom många anställda kommer att gå i pension inom en snar framtid. Samtidigt är det få nyexaminerade studenter som söker sig till EU. Det är viktigt att det finns svenskar som jobbar i EU eftersom det behövs personer som kan bidra med kunskap om Sverige när det kommer till samhällsliv, kultur och värderingar.

Det finns många orsaker som ligger bakom det skrala antalet EU-svenskar men hur ska man lösa problemet? Vi har varit i kontakt med en som hoppas kunna vara en hjälpande hand i att informera om och motverka den nedåtgående trenden. Edvin Kollberg, ordförande i det relativt nyskapade Sveriges universitets och högskolors europeiska nätverk (SUHEN), berättar om hur studentorganisationen kom till och varför det är så svårt att få studenter in på en EU-karriär.

Vad är den största utmaningen med att få svenska ungdomar intresserade av en EU-karriär?

– Den största utmaningen är att man behöver jobba utomlands. Det är många som är tveksamma inför beslutet att lämna Sverige eftersom det är så bekvämt att leva här. Vi är lite bortskämda på så sätt. Det är många som tycker att EU är häftigt och en attraktiv arbetsplats men det är få som faktiskt vill flytta till Bryssel, säger Edvin Kollberg.

Hur kommer det sig tror du?

– Det finns lite olika anledningar till att det är så svårt för oss att ta steget men för vissa är det att man vill bilda familj i Sverige medan andra saknar den svenska kulturen. I andra länder, framför allt i centrala Europa så som Frankrike, Italien och Tyskland, är det många som vill till Bryssel. Det är verkligen en hård konkurrens där medan vi svenskar har lite svårt att säga hejdå till vårt svenska liv, berättar Edvin.

Varför skapades SUHEN och hur gick det till?

– Det var lite utav en tillfällighet men såklart också mycket jobb och arbete bakom. EU-kommissionens representation i Sverige skickade en inbjudan i början av 2022 till massa olika studentorganisationer över hela Sverige för en studentträff i Stockholm för att prata om EU-frågor. Jag satt då som ordförande för en annan studentorganisation och blev bjuden dit. Jag förväntade mig ”lite roligt nätverkande” men det visade sig att det var startskottet på något helt nytt, säger Edvin.

– Kommissionen i Stockholm berättade att det var ett underskott av svenskar inom EU och att det inom en snar framtid skulle bli ännu färre i och med pensioneringar. De sa även att det behövdes en ny generation av svenskar i EU för att motverka trenden av underrepresentation och att de behövde hjälp med att få studenter intresserade av att jobba i EU. Detta följdes av workshops, diskussioner och middag där vi pratade med studenter från hela Sverige och även svenskar som arbetar inom EU. Alla verkade bry sig om EU men ingen hade förstått att Sverige var så underrepresenterat. Så under den sista dagen frågade jag Cecilia Thorfinn, som var en av arrangörerna på representationen i Sverige, ”Om jag fixar en studentorganisation vars poäng är att koppla studenter med den här frågan, kommer ni stötta oss?” och hon svarade ja. Det blev lite av en morot för mig för ”om Kommissionen kommer stötta den här organisationen, då är det bara att tuta och köra”. Så jag kontaktade massa EU-intresserade studenter från hela Sverige och frågade om de ville vara med och grunda SUHEN, för att få studenternas perspektiv och nå ut till dem, fortsätter Edvin Kollberg.

Vad kommer SUHEN hitta på i höst och har du några konkreta tips till studenter som vill börja en EU-karriär?

– Jag kommer åka runt i höst och föreläsa på universitet tillsammans med EU-kommissionen och prata om varför man ska engagera sig i SUHEN och att man ska tänka på EU som en faktisk framtida karriär inte bara för att det är kul i sig utan för att Sverige också behöver representation i en europeisk demokrati. Det är farligt för EU om det inte finns några svenskar där, avslutar Edvin.

Kontakt

Följ SUHEN på Instagram
Instagram SUHEN Sweden

Vill du som ung student bli aktiv i SUHEN? Mejla Edvin Kollberg.
E-post: ordforande@suhen.se

Uppdaterad:

Dela sidan: