Bygg- och fastighetssektorn står för ungefär en femtedel av Sveriges totala inhemska utsläpp, och strax över en tredjedel av allt avfall som uppstår. Därför är det här området en viktig pusselbit för att nå Lunds ambition om att vara klimatneutralt 2030.
Utsläppen ska vara nettonoll 2030
Planen ska bidra till att uppnå de mål som står i Lunds program för ekologisk hållbarhet, LundaEko. Målen är att Lunds kommun år 2030 ska ha etablerat sig som en föregångare inom cirkulärt och klimatneutralt byggande och anläggningsarbete. Utsläppen från byggsektorn ska halveras till 2025 och vara nettonoll 2030. Men vad innebär det?
– Att alla kommunens nya byggnader, större renoveringar och ombyggnationer behöver byggas med mer återanvända material och material med en mindre klimatpåverkan som klimatförbättrad betong och asfalt. Det absolut bästa är att använda de byggnader och anläggningar vi redan har så länge som möjligt, säger Susanna Bruzell, hållbarhetsstrateg på Stadsbyggnadskontoret.
Tätare samarbete
Klimatpåverkan ska beräknas ur ett livscykelperspektiv, vilket innebär att allt från materialval till användning av byggnaden och hantering av avfallet från den räknas in i klimatberäkningarna. Den största klimatpåverkan (80–90 procent) står de inbyggda materialen för, och då framförallt i stomme och grund.
– Framåt kommer vi behöva ställa tuffare klimatkrav i våra upphandlingar och samarbeta tätare med byggaktörer som verkar i Lund, fortsätter Susanna.
Klimatsmart är inte nytt i Lund
Men att bygga klimatsmart är inte nytt för Lunds kommun, i planen går det bland annat att läsa om Kryptan i Södra Sandby där en industribyggnad rustats upp till bibliotek och hur LKF renoverat husen på Vikingaväggen, Linero, till att bli mer energieffektiva.
Plan för klimatneutralt byggande Pdf, 6 MB.
För mer information om den nya planen, kontakta hållbarhetsstrateg Susanna Bruzell.
E-post: susanna.bruzell@lund.se.