Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Bytaregatan välkomnar fotgängare

Mellan den 11–24 september var Bytaregatan ett gångfartsområde som en del i ett större testprojekt. Vi mötte upp Astrid Bachs och Helena Runesson, projektledare för mobilitetsveckan som ingår i det europeiska initiativet Active Cities, på den transformerade Bytaregatan för att få höra mer om deras projekt.  

Två personer står på varsin sida om ett växtarrangemang utomhus.
Helena Runesson och Astrid Bachs, projektledare.

Varför har vi en mobilitetsvecka?  

– Lund har politiskt antagna mål om att bli klimatneutral till 2030. En stor andel av utsläppen kommer från just transporter. Det känns därför naturligt att docka in i detta EU-initiativ med fokus på just hållbara transporter för en grön omställning. Det är inte första gången Lund är med och vi är glada för att det är ett årligt initiativ, säger Helena.   

Den officiella europeiska mobilitetsveckan är mellan den 18–22 september och förekommer i flera städer i Europa med massa aktiviteter kopplat till hållbar mobilitet.   
Europeiska mobilitetsveckan

– Vi har inte anslutit oss till det men vi kallar det ändå för mobilitetsveckan. Istället har vi kört vårt eget race, säger Astrid.  

Active Cities

  • Ett projekt inom EU-programmet Interreg North Sea, vilket syftar till att öka aktiv mobilitet (till exempel gång och cykel) i Nordsjö-området.
  • Samarbetspartnerna inom projektet är åtta kommuner som består av Aarhus, Bergen, Groningen, Hamburg, Leeuwarden, Lille, Lund och Mechelen samt tre kunskapspartners (Aarhus universitet, KU Leauven, Walk21).
  • Det är ett samarbete mellan tekniska förvaltningen och stadsbyggnadskontoret i Lunds kommun.
  • Projektet pågår 2022–2025.

Det märks att ni kör ert eget race, ni har till exempel valt att ha mer än en vecka, varför det?

– Ja precis, vi valde två veckor och det är också för att det tar ganska mycket tid att ordna, säger Astrid.

Helena fyller i att det känns som att man får ut mer om det är två veckor istället för en.

– Det kräver inte jättemycket mer arbetsinsats och vi ville ha mer tid för att se hur fotgängare upplever miljön. Då känns det som att vi hinner följa upp projektet mer, säger Helena.

Du nämner fotgängare, hur hänger det ihop med Active Cities?  

Helena berättar att Active Cities är ett Interreg-projekt tillsammans med bland annat sju andra kommuner som alla jobbar med aktiv mobilitet och lär av varandra. 

– De andra städerna har nästan uteslutande cykling som fokus medan Lund istället har fokus på gång och på fotgängare, säger Helena.  

– Det handlar om att lyfta aktiv mobilitet, säger Astrid.  

– Lund har en lång tradition av att jobba med cykel, men trots att vi alla är fotgängare så har man inte pratat om gång på samma sätt. Vi har inte alls samma underlag. Active citites-projektet är därför en god möjlighet att öka vår kunskap om gång- och fotgängarkvaliteter samtidigt som vi kan dela erfarenheter från våra cykelinsatser till de andra städerna, säger Helena.  

En pallåda med texten "Kom så går vi" står placerad på en kullerstensgata.
En av utsmyckningarna på Bytaregatan.

Bytaregatan har fått lite nya utsmyckningar i form av gräs, blomlådor och viloplatser, vad mer kommer att hända här eller i anslutning till projektet?

– Vi har studenter ute under tre veckor som kommer intervjua fotgängarna om hur de upplever miljön. Sen så har vi också en enkät man kan svara på och vi ska bilda en gångpanel som under projektets tid ska få tycka till och kanske bli tillfrågade om att vara med på vissa saker. För att en del av Active Cities är att vi ska jobba med deltagande metoder och samla in synpunkter och kunskap, säger Astrid.

Nu är projektet på Bytaregatan avslutat, men projektet med att samla in medborgares synpunkter pågår ännu. Ta chansen att påverka du med genom att gå med i gångpanelen eller skicka in en enkät med dina synpunkter.

Fotgängare i Lunds kommun

Uppdaterad:

Dela sidan: