Totalt har 81 personer skrivits in i projektet och har erbjudits arbetsförberedande insatser och stöd mot studier och arbete. Information om hur den svenska arbetsmarknaden fungerar, gruppseminarier, CV-skrivning och träff med arbetsgivare har varit återkommande aktiviteter som erbjudits. Deltagarna har fått rådgivning och hjälp via de arbetsmarknadskonsulenter som varit aktiva i projektet.
— Att komma till ett nytt land, med ett språk du inte kan, med en annan anställningsprocess är tufft. Att kunna få det stödet vi har erbjudit skapar inte bara en ekonomisk trygghet utan de ger också en känsla av inkludering, någon som förstår ens situation och en väg till en social gemenskap, säger Ulrika Sörell, projektledare.
Deltagarna som sökt sig till projektet har haft olika bakgrund och förutsättningar vilket har ställt krav på tillgänglighetsanpassningen. Bland annat har projektet kunnat erbjuda stöd genom kommunikation på det ukrainska talspråket och det ukrainska teckenspråket.
Totalt har 30 personer som var arbetslösa när de blev deltagare i projektet fått en anställning. Sexton personer som redan hade arbete när de blev deltagare i projektet, har i flera fall ökat arbetsomfattning i sin anställning eller fått en ny anställning. Flera personer har fått arbete som matchar deras kompetensområde och erfarenhet.
Projektet har precis avslutats och nu har projektet Fast Care fått klartecken att dra starta. Projektet Fast Care har samma syfte som det tidigare projektet och innebär att Lunds kommun kommer att fortsätta att hjälpa ukrainare in i arbete under ytterligare sex månader.
— Stödet behövs och vi kan nu se att det ger goda resultat. I en tid då det kan vara svårt att hitta ett arbete är det extra viktigt. Att få fortsätta arbetet möjliggör för att fler att komma in i arbete, vilket gynnar såväl kandidat som arbetsgivare, berättar Ulrika Sörell, projektledare.
Läs mer om hur du kan erbjuda arbete till ukrainare