Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Nytt äldreboende invigdes i Stångby

Ett stenkast från tågstationen i Stångby ligger det nybyggda särskilda boendet för äldre Grågåsvägen 13. En del boende har redan flyttat in och nu har boendet också blivit invigt med bandklippning, musik och tårta. På boendet finns innovativ teknik som bidrar till trygghet och självständighet för de boende.

Medarbetare vid invigning av Stångby äldreboende.jpg
Medarbetarna Othea Rylow, Maria Andersson och Marie Zirkelbach var några av dem som talade på invigningen.

På Grågåsvägen 13 finns två enhetschefer istället för en. Petra Birkner Carryson och Katrin Shoai Hallberg leder verksamheten med så kallat delat samledarskap, vilket bland annat gör att cheferna blir mer tillgängliga för sina medarbetare. Under invigningen berättade de att medarbetarna på boendet är organiserade på ett nytt sätt:

– En grupp med omvårdnadspersonal arbetar främst med omvårdnad, en grupp med servicepersonal arbetar med aktiviteter och matlagning och en annan grupp arbetar med lokalvård och tvätt, sa Katrin Shoai Hallberg.

Det nya arbetssättet är ett sätt att möta kompetensförsörjningsutmaningen inom vård och omsorg. Och medarbetarna själva trivs med sina uppdrag. Undersköterskorna Marie Zirkelbach och Maria Andersson samt servicemedarbetaren Othea Rylow (som även spelade med sitt band under invigningen) berättade om hur de jobbar och fick även beröm från anhöriga som deltog på invigningen.

– En byggnad är ju bara en byggnad, det intressanta är vad man fyller den med, sa vård- och omsorgsnämndens ordförande Christoffer Akej (M).

Han berättade vidare om den trygghetsskapande teknik som huset rymmer: biodynamiskt ljus som följer dagsljusets naturliga skiftningar och toaletter med tvätt- och torkfunktion som underlättar för den boende att behålla sin självständighet. Här finns även mobila trygghetslarm som gör att de boende kan larma var de än befinner sig. Och mer är på gång:

– Vi tittar på om det går att skapa ett interaktivt rum med teknik som gör det möjligt att uppleva olika miljöer, till exempel från de boendes barndom, berättade Petra Birkner Carryson.

Boendets lägenheter och gemensamma utrymmen visades upp för besökarna och därefter fortsatte invigningen med kaffe och prinsesstårta till de boende och medarbetarna.

Äldreboendet Grågåsvägen 13, Stångby

Enhetscheferna Katrin Shoai Hallberg och Petra Birkner Carrysson.
Enhetscheferna Katrin Shoai Hallberg och Petra Birkner Carrysson.

Uppdaterad:

Dela sidan: