September 2023
Sedan augusti arbetar vi på Naturskolan med vårt utökade uppdrag Bebyggd miljö. Genom att aktivt interagera med den byggda miljön får barn och elever inte bara praktiska upplevelser av rum och platser, utan också möjligheter att koppla teoretiska kunskaper till dessa miljöer, som bidrar till att fördjupa deras förståelse för sambandet mellan människor och platser, ekologi och kultur. Därför är lärandet om den byggda miljön ämnesövergripande och relevant för både förskolan, grundskolan och gymnasiet. Vi kommer att utforma innehållet och riktningen på uppdraget i dialog med andra förvaltningar i kommunen och med skolledare och pedagoger på våra förskolor och skolor.
Som en del av nya uppdraget har Erik Hildorsson börjat hos oss. Erik är arkitekt och har examen från LTH i Lund. Han har tidigare arbetat med gestaltning av bostadsbebyggelse med tillhörande gaturum och torg samt skolor och andra offentliga miljöer. Erik brinner för barn och ungas delaktighet i skapandet och omformandet av våra byggda miljöer. Med sin erfarenhet som praktiserande arkitekt kommer Erik att berika vår nuvarande verksamhet samt bidra med nya perspektiv. På Naturskolan kommer han att arbeta med samskapande processer tillsammans med lärare och elever.
Ta chansen att tillsammans med Erik utforska den gemensamma bebyggda miljön, och bli inspirerad till att integrera den urbana miljön i lärandet.
Gå på en arkitekturvandring i närområdet med fokus på lärande i den bebyggda miljön.
Målgrupp: Pedagoger i både förskola och skola
Var & När: 10 oktober i Lund, kl. 14.00-16.30 eller 18 oktober i Dalby kl. 14.00-16.30. Först till kvarn!
Utforska, förstå och forma din skol- eller förskolegård tillsammans en arkitekt.
Målgrupp: Barn och elever
Var: Er förskole- eller skolgård
När: Kontakta oss för att boka in tid
Läs mer om respektive erbjudande samt anmäl dig eller din klass här.
Vi säger grattis till Ormen Långe som är årets vinnare med en solros som mäter den höga höjden 288 cm. Förskolan Källbyängar kom tvåa med en 249 cm hög solros och Dressinens förskola kom trea med en solros på 223 cm. Tack till alla som deltagit i årets tävling, hoppas att ni har haft kul samtidigt som både barn och personal har lärt sig något.
Folkparken kan delas upp i olika delar. Här finns många gröna rum där man kan samlas, rum som inspirerar till upplevelser och lugna övningar. Här finns också en damm. Här finns de stora öppna områdena och många stora vackra träd. Som alltid i våra gamla parker är det träden som fascinerar mest. Folkparken är lämplig att besöka alla årstider.
Rektorn på Påskagängets skola hade innan sommaren beställt fortbildning för hela kollegiet kring deras läsårstema som de bestämt ska vara de fyra elementen. Förmiddagen var fylld av aktiviteter kopplade till Lgr22. Med hjälp av bland annat cykelpumpar, stormkök, luppar, marshmallows och rep fick deltagarna ställa hypoteser och tillämpa det naturvetenskapliga arbetssättet kring jord, vatten, luft och eld. Det blev många aha-upplevelser och mycket skratt, precis som det ska vara när man går på fortbildning med Naturskolan i Lund. En deltagare sammanfattade sin förmiddag så här på uppdraget en mening per element:
Jord – Jag känner mig inspirerad och full av idéer efter denna förmiddag.
Vatten – Väl förberedda och inspirerande naturpedagoger med.
Luft – Lärorika aktiviteter i trevligt sällskap.
Eld – Engagemang.
Önskar du beställa fortbildning till ditt arbetslag? Kontakta oss på naturskolan@lund.se
I Lunds kommun arbetar ett flertal aktörer med avfall och återvinning. Det finns flera sätt att få in avfall och återvinning i din undervisning, till exempel genom Sysavs material, Natur- och miljöboken och en utställning om sopsugen på Brunnshög.
Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.
Skicka till: naturskolan@lund.se
Uppdaterad: