Länk till startsidan

Naturskolans nyhetsbrev augusti

Augusti 2023

Välkomna till en ny termin!

Naturskolan finns för dig och din barn/elevgrupp. Hör av dig till oss om du är intresserad av fortbildning eller handledning inom områdena naturvetenskap, teknik och hållbar utveckling.

naturskolan@lund.se

En bild på en grillplats omgärdad av stenar i en grön lund.
Københavns Skolehaver

Anmäl dig till Naturskolans kurser i augusti och september

Grön skolgårdsdag i Köpenhamn – 30 augusti

Under höstterminens Gröna skolgårdsdag åker vi på studiebesök till Köpenhamn. Dagen bjuder både på större skolträdgårdar, skolgårdsförändringar och hur lekmiljöer kan utformas i det offentliga rummet.

Läs mer och anmäl dig här

Vistelse utomhus för att må bättre – 5 september

Naturen kan göra oss lugna. Genom att gå ut och bara vara, så lite som 10 minuter, några gånger i veckan på en lugn plats kan få oss att må bättre.

Läs mer och anmäl dig här

Grundkurs utomhuspedagogik – 12–13 september

Gör som över 650 andra pedagoger, ta chansen och gå Naturskolans fyradagars grundkurs i utomhuspedagogik för personal i förskola och grundskola! Kursen har ett upplägg med 2+2 dagar och mellanliggande litteraturstudier samt eget arbete.

Läs mer och anmäl dig här

Uteklassrum Kunskapsparken – 19 september

Upptäck Lunds nyaste park! Vad finns där och vilka möjligheter erbjuder den för undervisning?

Läs mer och anmäl dig här

Utomhuslektioner under hösten

Under hösten är det möjligt att boka utomhuslektioner med Naturskolan. Tillsammans med din klass (F-9) undersöker vi ett område i skolans närområde eller någon plats som ni önskar. Du som pedagog väljer det tema och plats som passar era förutsättningar bäst. Skolan står för eventuell transport. Höstens tre valbara teman är: Fysik på lekplatsen, Fröer – strategier & spridningssätt samt Klimat & energi.

Läs mer och boka in din klass

Ett barn gungar

Månadens uteklassrum – Nöbbelövs mosse

Nöbbelövs mosse ligger i den nordvästra delen av Lund. Områdets fuktiga marker har under många hundra år utnyttjats som slåtterängar, betesmark och även som torvtäkt. Mossen var då sank, flack och trädlös. Området är ett utmärkt utflyktsmål för både skola och förskola. Nöbbelövs mosse är värd flera besök vid olika årstider.

Gå till Uteklassrum Nöbbelövs mosse

En bild som kaveldun i förgrunden och öppet vatten och odlingslandskap i bakgrunden.

Det kom ett trevligt mejl till oss på Naturskolan

”Stort Grattis! Jag har härmed glädjen att meddela att ni kom på tredje plats i EU-projektet PREPSOIL:s tävling om goda exempel på pedagogik om jord!”

Här kan du ta del av lektionsförslaget Den livsviktiga jorden som kom trea i tävlingen.

Påminnelse om fortbildningen Mer friluftsliv i skolan

Är du lärare eller fritidspedagog? Vill du få nya verktyg och inspiration till att genomföra undervisning och friluftsdagar som ger positiva upplevelser av friluftsliv? Nu har du chansen! Naturskoleföreningen, Naturskyddsföreningen och Sportfiskarna anordnar en kostnadsfri fortbildning om friluftsliv som utgår från Lgr 22.

När och var? 5–6 oktober, Lund (kl. 9-16 båda dagarna)
För vem? Pedagoger i grundskolan (F-9), exempelvis lärare i NO, Idrott och hälsa och fritidspedagoger.

Hur? Praktiska friluftsövningar kopplade till exempelvis allemansrätten, friluftssäkerhet, att göra upp eld och eldtekniker, att laga mat ute, att bygga vindskydd, att hantera redskap och material, natur- och vattenvård, fiske och säkerhet vid vatten. Diskussion om utomhuspedagogiska metoder som underlättar måluppfyllelse.

Här hittar du anmälan och mer info

Vill du prenumerera på vårt nyhetsbrev?

Ungefär en gång i månaden under läsåret skickar vi ut ett nyhetsbrev med erbjudanden från Naturskolan, nyheter på området naturvetenskap och lärande för hållbar utveckling, med mera. Alla är välkomna att bli prenumeranter. Skicka ett e-post till oss där du anger namn, arbetsplats och ort. Skriv Anmälan nyhetsbrev i ämnesraden.

Skicka till: naturskolan@lund.se

Läs mer om Naturskolan

Uppdaterad:

Dela sidan: