Länk till startsidan

Nattväktaren återvänder

Efter en lång paus väcks nu den gamla nattväktartraditionen till liv i Lund. Under perioden 12 augusti till 16 september har sex personer med anknytning till Lund fått hedersuppdraget att hålla ett nattväkteri. Först ut är Kent Wisti och Susanne Dahl, som döpt sitt nattväkteri till "Sommarnattskyss".

Svartvit bild på en kvinna och en man som sitter vid ett stort kyrkofönster.

Musikarkeologen Cajsa S Lund var initiativtagare på 90-talet och inviger Nattväktarna den 12 augusti. Historiskt är en nattväktare en person som är vaken när alla andra sover och har genom sitt rop eller signaler ljudit varje timme i städer, brukssamhällen och på slott och herrgårdar, för att alla ska kunna sova tryggt.

– Vi vill väcka liv i Lunds nattväktartradition för att skapa rum i staden för en publik att fundera över samtidsfrågor. En nyhet är att vi i år är på olika platser och har en tematik ”varning”. Det är också ett sätt att ha fler kulturupplevelser efter mörkrets inbrott, säger projektledaren Oyuki Matsumoto.

En meditation i ord, bild och ton

Nattväkteriet inleds 12 augusti klockan 22 då vi möter prästen, bildkonstnären och författaren, Kent Wisti och prästen, poeten Susanne Dahl, som med sin Sommarnattskyss bjuder på en meditation i ord, bild och ton över Höga visan. Formen är erotik, ärendet är fred och maktkritik. Nattväkteriet pågår i 15 minuter och ses på Domkyrkoplatsen i direkt anslutning till Sommarlunds event med Sara Parkman.

Årets nattväktare

Kent Wisti och Susanne Dahl

12 augusti, Domkyrkoplatsen, klockan 22
Kent Wisti är präst, bildkonstnär och författare. Susanne Dahl är präst och poet som också kan höras i Sveriges Radios livsåskådningsprogram Andakt och var sommarpratare 2022.

Joakim Månsson Bengtsson, LundaPride

19 augusti, Stortorget, klockan 22
Joakim Månsson Bengtsson är grundare och nuvarande ordförande i föreningen LundaPride, tidigare Stolt i Lund, som sedan 2014 anordnat Pridefestivalen i Lund. På Prideveckans invigningsdag, 19 augusti, kommer Joakim att prata om sitatuationen för hbtqia+personer i Lund, i Sverige och i världen. Till vardags jobbar Joakim med att säkerställa rätten till vård och hälsa för utsatta grupper i Skåne, exempelvis hbtqia+flyktingar inom organisationen Läkare i världen. Samtalet kommer beröra utmaningar, hopp och inte minst rätten att vara den en är, oavsett sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck.

Madubuko Diakité

26 augusti, Mårtenstorget, klockan 22

Madubuko Diakité är jurist, forskare , författare och dokumentärfilmare född i Harlem 1940. Diakité flyttade till Lund i början av 70-talet för att doktorera i filmstudier. 1992 tog han även en juridikexamen vid Lunds universitet och har sedan dess praktiserat juridik och forskat om mänskliga rättigheter vid Raoul Wallenberginstitutet och varit aktiv i antidiskrimineringsorganisationer i Sverige.

Felicia Jackson

2 september, Stortorget, klockan 22
Felicia Jackson är en välkänd lundaprofil som har varit verksam som komiker sedan 2013 och haft podden ”Ja, jaja”.

Liza Fry

9 september, Stortorget, klockan 22
Liza Fry har jobbat med barn, ungdomar och scenkonst i hela sitt liv. I somras debuterade hon även som författare med Skatpakten, en ungdomsroman om grooming. Liza är har utbildat sig till skådespelare på Jaques Lecoc i Paris, studerat skrivande på Linnéuniversitetet i Växjö och varit konstnärlig ledare på Drömmarnas hus på Rosengård i Malmö i femton år. Sedan sommaren 2022 arbetar hon på teater Sagohuset i Lund.

DJ Klubb Kadaver

16 september (Kulturnatten), Botulfsplatsen, klockan 22
Ida Levison aka DJ Klubb Kadaver är ett välkänt ansikte i Lund, och har spelat på allt från Skissernas museum till Valborg i Stadsparken. Hon är aktiv på klubbscenen i Köpenhamn och Malmö. DJ Klubb Kadaver väljer låtar med hög energi och skapar en stämning som är tuff och samtidigt full av glädje.


Uppdaterad:

Dela sidan: