Länk till startsidan

Solrosfält sommaren 2023

Kommunen äger mark som väntar på att utvecklas. Med tiden kan det bli bostäder eller kanske en park. Under tiden vill vi använda marken till något bra. Ett exempel är de numera klassiska solrosfälten, som bidrar med mat till pollinatörer och är vackra att se på. Här är årets solrosfält.

Närbild på en solros med en ljus himmel i bakgrunden.

Årets blandning

I år har vi sått in solrosor med inslag av honungsört och bovete. Solrosorna tar lite längre tid på sig att blomma, men honungsört och bovete kan ge mat till pollinatörerna tidigare. Honungsörten är ju också en markförbättrande växt som ökar kvävemängden i jorden. Det finns en uppsjö av olika sorters solrosor men vi har valt en blandning för att få en lång blomningstid.

Fint eller fult fält - vad beror det på?

Vissa år blir det precis som vi vill, med tätt av frodiga gula blommor. Andra år blir fälten inte riktigt som vi önskar. Det skiljer sig inte bara från år till år, platserna kommer också med olika förutsättningar. Tillväxten påverkas av jordmån och fukt, men också av att fåglarna kan ha hittat fälten direkt efter sådd.

Välkommen att plocka solrosor på kommunala fält

Även bönder och andra markägare sår in solrosor och mångfaldsblandningar på sin mark. Det är därför bra om du vet vilka fält som tillhör Lunds kommun. Kommunen har sått in fält här:

  • Lilla Råby, vid Scania vid E22.
  • Klostergården vid Källbybadet
  • Veberöd norr om Traversen
  • Brunnshög

Välkommen att plocka en bukett!

Lilla Råby

Solrosfält 2023 Lilla Råby

Klostergården

Solrosfält 2023 Klostergården

Brunnshög

Solrosor 2023 på Brunnshög

Traversen i Veberöd

Solrosfält 2023 Traversen i Veberöd

Uppdaterad:

Dela sidan: