Länk till startsidan

Nu byter särskolan namn till anpassad skola

Från den 2 juli gäller nya bestämmelser i skollagen som bland annat leder till att skolformerna grundsärskolan, gymnasiesärskolan och komvux särskild utbildning byter namn.

Pojke med med röd t-shirt och brunt lockigt hår skriver på ett vitt papper. Person med grå tröja står böjd över.

Förra sommaren röstade riksdagen igenom ett förslag om att namnändra skolformen särskola. Önskemålet om ett namnbyte kommer från elever.

Ändringarna innebär bland annat att:

  • skolformen grundsärskola byter namn till anpassad grundskola
  • skolformen gymnasiesärskola byter namn till anpassad gymnasieskola
  • komvux som särskild utbildning på grundläggande nivå och komvux som särskild utbildning på gymnasial nivå byter namn till komvux som anpassad utbildning på grundläggande nivå respektive på gymnasial nivå

Lund tar bort skolformen skolans namn

Barn- och skolförvaltningen har beslutat att i samband med namnbytet helt ta bort skolformen i enhetsnamnet.
– Lika stolta som vi är över vår anpassade grundskola är vi över att ha tagit ett steg längre än riksdagens beslut. Detta gör vi genom att även ta bort skolformen ur enhetsnamnet, precis som vi tidigare gjort för grundskolan. Ett exempel på det är att Fåglasång grundsärskola byter namn till endast Fåglasång. Detta tycker vi ligger i linje med namnbytets syfte, det vill säga att förhindra och minska stigmatisering, säger Magnus Bokelid, verksamhetschef på barn- och skolförvaltningen.
Du kan läsa mer om förändringar inom skolan från och med 2 juli hos Skolverket.
Läs om anpassad skola på Skolverkets webbsida

Uppdaterad:

Dela sidan: