Länk till startsidan

Denna artikel är äldre än 6 månader och är kanske inte längre aktuell.

Lund och Malmö satsar stort på cirkus

Lunds kommun och Malmö stad har tagit ett gemensamt initiativ till en ny internationell cirkusfestival - Southern Sweden Circus Festival. Festivalen är en del av en större satsning på den regionala infrastrukturen för cirkuskonsten.

Tre glada personer sitter och pratar med varandra i röda stolar.
Bild från presskonferens 16 maj: Pernilla Conde Hellman, kulturdirektör i Malmö stad, Lina B Frank cirkusdirektör Cirkus Syd och Mårthen Mirza, kulturchef i Lunds kommun.

Satsningen är unik, det är första gången Malmö stad och Lunds kommun samarbetar kring ett stort kulturarrangemang. Startskottet sker i september 2023 och markerar början på en sprakande cirkusbiennal som genomförs för första gången i september 2024. Festivalen produceras av Cirkus Syd, en ideell förening och tankesmedja baserad i Lund som arbetar globalt med att undersöka, utveckla och stärka cirkuskonsten.

– Cirkus som konstform har en unik förmåga att beröra precis alla, säger Mårthen Mirza, kulturchef i Lunds kommun. Vi fascineras, förfasas, roas och oroas. Det känns jättekul att vi nu kan göra en så massiv satsning tillsammans med Malmö och flera andra aktörer för att erbjuda kittlande upplevelser av hög kvalitet.

Förfestival 2023

7–10 september 2023 genomförs en förfestival med flera aktiviteter i Malmö, Lund och runt om i Skåne. Alla som vill ges möjlighet att uppleva klassisk cirkuskonst, nycirkus och samtida cirkus på nära håll, som ett litet smakprov inför festivalen 2024. Under fyra dagar blir det seminarier, workshops och föreställningar, men också överraskningar på mer otippade platser. Några bibliotek kommer att ha cirkustema för unga och för de som inte kan vara på plats ges möjlighet att ta del av cirkus digitalt.

Cirkus i hela regionen

Tillsammans med samarbetspartners som Riksteatern Skåne, Regional Kulturskola i Skåne och kommuner runt om i Skåne är ambitionen att alla som bor i regionen ska möta cirkus på något sätt under festivalen 2024. Redan i år kommer Simrishamns teaterförening presentera den färgsprakande föreställningen Utopia av Circus I love you, Burlövsfesten kommer att presentera Cirque Art Diem och Lund Comedy Festival presenterar ett nytt koncept med Vintercirkus.

Brazil Jack i samarbete med festivalen 2024

Största samarbetspartner för festivalen är Brazil Jack som är ett av världens äldsta turnerande cirkuskompanier. De bidrar med spetskompetens och underhållning i världsklass. På festivalen lanserar de Nordic Circus Awards, en helt ny spektakulär festival i klassiskt format, det vill säga en tävling. Här får professionella cirkusartister visa upp sig för en internationell jury och priset är ett kontrakt för hela nästa säsong på Brazil Jack. Tävlingen kommer att hållas i Brazil Jacks stora tält på Mölleplatsen i Malmö 2024. Här bygger festivalen ett ”Village Chapiteaux”, en tältfestival där bland annat Brazil Jack och skånska cirkuskompaniet Circus I love you reser sina tält.

Uppdaterad:

Dela sidan: